Κρίση στο Ιράκ : Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 09:18
A- A A+

Ιράκ-Οι τελευταίες εξελίξεις

* Τελεσίγραφο 48 ωρών έδωσε ο πρόεδρος Μπους στον Σαντάμ Χουσεΐν για να εγκαταλείψει το Ιράκ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει εισβολή.

* Η Γαλλία διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι η διεθνής κοινότητα τάσσεται εναντίον του αμερικανικού τελεσιγράφου. Η Κίνα και η Ινδονησία δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα πρέπει να αποφευχθεί. Η Ιαπωνία εξέφρασε την υποστήριξή της στην πολιτική Μπους. Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ολιγάριθμης στρατιωτικής δύναμης στο πλευρό των Αμερικανών.

* Το Ιράκ απέρριψε το τελεσίγραφο Μπους.

* Ο Κόφι Αναν έχει ήδη δώσει εντολή στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και στο προσωπικό των αποστολών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Από τη χώρα αναχωρούν κάποιοι ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι. Οι κάτοικοι της Βαγδάτης συγκεντρώνουν τρόφιμα στα σπίτια τους, περιμένοντας την επίθεση. Οι Κούρδοι του Ιράκ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και καταφεύγουν στα βουνά.

* Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στο αμερικανικό έδαφος, αλλά και στις συμμαχικές τους χώρες και έθεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση επιφυλακής.

* Στη Βρετανία ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει προβλήματα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, καθώς εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις για την πολιτική του στο θέμα του Ιράκ. Μετά την παραίτηση του Ρόμπιν Κουκ, το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξετάζει και η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλέρι Σορτ. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Ιράκ περίπου στις 14:30' (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

* Στην Τουρκία θα συνεδριάσει επειγόντως το κοινοβούλιο για να εξετάσει το αμερικανικό αίτημα για διέλευση δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος προς το Ιράκ.

* Αύριο αναμένεται να δωθεί η έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα αναφέρεται στις υποχρεώσεις που έχει εκπληρώσει το Ιράκ αναφορικά με τον αφοπλισμό του.

Οι τελευταίες δηλώσεις

- Τζωρτζ Μπους : «Ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοί του πρέπει να φύγουν από το Ιράκ μέσα σε 48 ώρες. Η άρνησή τους να κάνουν κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια την στρατιωτική εμπλοκή, που θα αρχίσει σε χρόνο της επιλογής μας».

- Νάτζι Σάμπρι (υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ) : «Η μόνη προοπτική (για τη διασφάλιση της ειρήνης) είναι η αποχώρηση του υπ' αριθμόν ένα πολεμοκάπηλου στον κόσμο, του προέδρου Μπους, που έχει κάνει ανέκδοτο τη χώρα του».

- Ζακ Σιράκ (ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας) : «Η αποφυγή της νομιμοποίησης των Ηνωμένων Εθνών και η προτίμηση στην ισχύ από τη δικαιοσύνη, συνεπάγεται την ανάληψη τεράστιας ευθύνης».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 225.000 στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και η Βρετανία περίπου 45.000. Στη δύναμη πυρός έχουν ενταχθεί δεκάδες πολεμικά πλοία και περίπου 600 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Το Ιράκ έχει δύναμη περίπου 350.000 στρατιωτών, ανίσχυρη Πολεμική Αεροπορία και μικρή ναυτική δύναμη. Η προσωπική φρουρά του Σαντάμ αριθμεί περίπου 15.000 άνδρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή