Θέατρο: Σωματική κατάδυση στο βαθύτερο Εγώ

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 11:57

Χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί ερμηνεύουν, υπηρετώντας το πνεύμα του έργου και ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, ενώ ο ήχος και τα φώτα πρωτοστατούν και η παραστατική σκηνογραφία αλληλεπιδρά με τη σουρεαλιστική αφήγηση.

A- A A+

Καλώντας τον θεατή να σκεφτεί την πραγματικότητά του, μια ετερόκλητη χορευτική ομάδα αιωρείται ποιητικά σε παράλληλους κόσμους, όπου καταλύεται ο συμβατικός χρόνος και χώρος και διακόπτεται η ατμόσφαιρα, σε μια δική της θεώρηση της  ανθρώπινης μοίρας.

Σε μία κατάδυση στο βαθύτερο Εγώ μας και σε ό,τι αυτό έχει δημιουργήσει μας καλεί η πολυεθνική χοροθεατρική κολεκτίβα από το Βέλγιο, Peeping Tom, η οποία επισκέπτεται για τρίτη φορά τη χώρα μας, για να παρουσιάσει - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - την παράσταση «À Louer» (Ενοικιάζεται), στην Πειραιώς 260, από σήμερα, Τετάρτη 12, έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Ένα σύμπαν προς ενοικίαση

Με σχεδόν κινηματογραφική σκηνοθεσία και εμπνευσμένη από το ότι σε αυτό το σύμπαν, όπως και στη ζωή, τα πάντα είναι προς ενοικίαση, ευάλωτα και εφήμερα, η παράσταση γεννήθηκε ως σύλληψη «μία στιγμή που το μυαλό ταλαντευόταν μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου και πέρασε, ξαφνικά, στον παράλληλο κόσμο», εξηγεί η ομάδα  Peeping Tom (Ηδονοβλεψίας), η οποία θα μας ταξιδέψει σε έναν κόσμο επιθυμιών, αναμνήσεων, φιλοδοξιών, φόβων, ονείρων και εφιαλτών.

Χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί ερμηνεύουν, υπηρετώντας το πνεύμα του έργου και ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, ενώ ο ήχος και τα φώτα πρωτοστατούν και η παραστατική σκηνογραφία αλληλεπιδρά με τη σουρεαλιστική αφήγηση.

Στη σκηνή ενός ονείρου

Σε ένα παλιό κάστρο, παρακολουθούμε ιδιόρρυθμους  χαρακτήρες με παράξενες εμμονές: την ελαφρώς τρελή ιδιοκτήτριά του που ζει με τον κορεάτη υπηρέτη της και ζώα (ποντίκια ή κατσαρίδες) που σέρνονται παντού, μία μέτζο σοπράνο που έχει χάσει τη φωνή της και ακολουθείται από τους θαυμαστές της, τον σύζυγo και το γιο της…

Ξαφνικά, κάποια από τα πρόσωπα του έργου αποκτούν σωσία. Τα έπιπλα στο σαλόνι κρύβουν παγίδες. Ένα άγαλμα ζωντανεύει αιφνιδιαστικά. Η συμβατική έννοια του χρόνου καταλύεται και τα γεγονότα άλλοτε διαρκούν περισσότερο και άλλοτε λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Το «À Louer» είναι η σκηνή ενός ονείρου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Gabriela Carrizo και Franck Chartier, σε συνεργασία με τους ερμηνευτές: Jos Baker, Leo De Beul, Eurudike De Beul, Marie Gyselbrecht, Hun - Mok Jung, SeolJin Kim και Simon Versnel, κοστούμια: Diane Fourdrignier, HyoJung Jang, σχεδιασμός ήχου: Juan Carlos Tolosa, Raphaëlle Latini, Eurudike De Beul, Yannick Willox, σχεδιασμός φωτισμών: Ralf Nonn, κατασκευή σκηνικού: Atelier KVS (Marcel Thumas, Jan Beeck, Patrick Nys, Roger Campens), παραγωγή: Laura Smolders.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Δ: Ταύρος - Αθήνα (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65: 15 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς