Το αέναο, περιπετειώδες, δύσκολο και πολλές φορές επώδυνο «ταξίδι προς την Ιθάκη» αναδύεται από τα νερά του ζωγραφικού καμβά, αναζητώντας εκείνο το μυστηριώδες καράβι.
Με τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιό είναι τούτο το καράβι;», η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, που εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και, κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με προβολή ειδικού βίντεο, συζητήσεις και διαλέξεις. Η φανταστική ποιότητα της πραγματικότητας
Παρουσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος των έργων που δημιούργησε η Άννα Φιλίνη τα τελευταία 12 χρόνια, η έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων με λάδι σε μουσαμά ή ξύλο, πορτρέτα και ορισμένα σχέδια με μολύβια, που εντάσσονται στο εικαστικό ρεύμα του Μαγικού Ρεαλισμού, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρείσφρηση στοιχείων, που δεν έχουν καμία σχέση με τη γραμμικότητα του χρόνου.
Αυτά τα στοιχεία εγκαθιδρύονται ως φυσικά και αυτονόητα, μέσα σε ένα, κατά τα άλλα, ρεαλιστικό περιβάλλον. Μέσα στο έργο της, η καλλιτέχνις παρουσιάζει τη «μυστηριώδη και φανταστική ποιότητα της πραγματικότητας». Ισχυρίζεται ότι η ζωγραφική θα μπορούσε να είναι ένα μέσο, για να δημιουργήσει ή να διευρύνει τη συλλογική συνείδηση, με ένα ταυτόχρονο «άνοιγμα στο μυθικό και το ιστορικό στοιχείο», δημιουργώντας το δικό της σύμπαν των μορφών, που κατοικούν αυτό το παρόν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, η παράδοση και οι αγώνες της αριστεράς είναι ισχυρά παρούσες.
Σε ένα συνεχές ταξίδι
Η θεματολογία του «Ταξιδιού» απασχολεί την Άννα Φιλίνη από το 1992, όταν παρουσίασε τον κύκλο «Ζωγραφίζοντας τον Οδυσσέα» και συνέχισε με καινούργιους κύκλους έργων, κυρίως με το «Ταξίδι προς την Ιθάκη - αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη», το 2005 και με το πρόσφατο «Ταξίδι προς την Ελευθερία». Ο ίδιος προβληματισμός κυριαρχεί και στα άλλα έργα της, όπως το «Αντιπολεμικό μνημείο» ή ένα τρίπτυχο έργο απολογισμού 500 χρόνων τέχνης, που έγινε με αφορμή το γύρισμα της νέας χιλιετίας.
Η αφήγηση και του δικού της βιωματικού ταξιδιού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ιστορία, αλλά και την ιστορία της ποίησης και της τέχνης, την οδηγεί και στην παρουσίαση των «Μοναχικών περιπτώσεων» του Άμλετ, του ζωγράφου Σεγκαντίνι και ενός «Νέου ταξιδευτή», όπου - μέσα σε υπαρκτά τοπία - μιλά σχετικά με την προδοσία, τον θάνατο, την ελπίδα και τον φόβο.
Πληροφορίες
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη: Μαρίνου Αντύπα 18 - Ν. Ηράκλειο, τηλ.: 210 2719744. Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 10:00 - 15:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 14:00, Δευτέρα: κλειστά.