Κορέα: Αναβάλλονται οι συνομιλίες Βορρά - Νότου

Δυσαρέσκεια εκατέρωθεν για την επιλογή των αντιπροσώπων
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 19:40
UPD:19:47
REUTERS/YONHAP

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Κιμ Χιουνγκ Σουκ, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ ενημέρωσε τη Σεούλ πως το γεγονός ότι επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας θα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης κρίνεται «απρεπές»..

A- A A+

Αναβάλλονται τελικώς οι προγραμματισμένες για το διήμερο 12-13 Ιουνίου συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, λόγω διαφωνιών για το επίπεδο εκπροσώπησης του κάθε μέρους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Κιμ Χιουνγκ Σουκ, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ ενημέρωσε τη Σεούλ πως το γεγονός ότι επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας θα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης κρίνεται «απρεπές».

Η Βόρεια Κορέα έκανε λόγο μάλιστα για «μεγάλη πρόκληση», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ευελπιστούσε στη συμμετοχή βορειοκορεάτη ανώτερου αξιωματούχου ο οποίος να βρίσκεται στο περιβάλλον του νέου προέδρου, Κιμ Γιονγκ Ουν, σαν απόδειξη του ενδιαφέροντος του Βορρά για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα επέλεξε έναν σχετικά άγνωστο εκπρόσωπο της πολιτικής της τάξης, σύμφωνα πάντα με το νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν η Βόρεια Κορέα θα αποσυρθεί εξ ολοκλήρου από τις συνομιλίες πριν εκείνες να αρχίσουν, ωστόσο η Σεούλ τονίζει ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, όταν ο Βορράς θα είναι έτοιμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή