Στις 12-13 Ιουνίου οι συνομιλίες Βόρειας και Νότιας Κορέας

Σε επίπεδο κυβερνήσεων η συνάντηση
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 06:08
UPD:07:25
REUTERS/HANDOUT

Χειραψία ανάμεσα στους επικεφαλής διαπραγματευτές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

A- A A+

Συνάντηση σε επίπεδο κυβερνήσεων - την πρώτη μετά το 2007- θα έχουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Σεούλ η Βόρεια και η Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σε υπουργικό επίπεδο θα συνομιλήσουν Βόρειος και Νότιος Κορέα

Αποδοτικές υπήρξαν οι πολύωρες συνομιλίες στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του 38ου παραλλήλου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Βορείου και Νοτίου Κορέας. Συμφώνησαν να διεξαχθούν, στη Σεούλ, στις 12 και 13 Ιουνίου, νέες συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2007. Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, η Πρόεδρος Παρκ Γκέουν Χέι, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής δεν είναι τυχαία, ούτε κι ο χρόνος, αφού η Πιονγκγιάνγκ μετά από μήνες εθνικιστικού παραληρήματος αρχίζει να εμφανίζει μία πιο μετριοπαθή στάση. Η βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής επιβίωσης για το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Μετά από 18 ώρες συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο πλευρών στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν στην πραγματοποίηση μιας συνάντησης σε επίπεδο κυβερνήσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Σεούλ, μετέδωσε το Yonhap.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή