Ιράκ : Αντίστροφη μέτρηση

Υπέρ του πολέμου και το βρετανικό κοινοβούλιο
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 07:47
UPD:07:52

A- A A+

ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ την ανάσα περιμένει η ανθρωπότητα την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, μετά την απόρριψη από τη Βαγδάτη, του τελεσιγράφου που έθεσε ο Τζωρτζ Μπους και τις δηλώσεις του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τους εισβολείς,

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, έκανε λόγο για τελικό λάθος του Σαντάμ, ενώ χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες στην έρημο του Κουβέϊτ.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες, ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των επιθεωρητών και των εργαζομένων του Οργανισμού, ενώ την ιρακινή πρωτεύουσα εγκαταλείπουν και οι δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις θα αρχίσουν σε χρόνο που θα επιλέξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε στο διάγγελμά του ο Τζωρτζ Μπους, ωστόσο η εφημερίδα Washington Post στο σημερινό της φύλλο, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει και νέο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό μετά την εκπνοή του σαρανταοκτάωρου τελεσιγράφου, αύριο τα ξημερώματα.

Το Λονδίνο

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με 412 ψήφους υπέρ και 149 κατά, την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Επίσης, απορρίφθηκε ψήφισμα κατά των πολεμικών σχεδίων της κυβέρνησης Μπλερ, με το αιτιολογικό ότι δεν θεμελιώνεται λόγος πολέμου κατά του Ιράκ, που κατέθεσαν από κοινού αντάρτες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και των Συντηρητικών. Το ψήφισμα όμως, συγκέντρωσε 217 ψήφους, εκ των οποίων οι 139 προέρχονταν από τους Εργατικούς.

Εν τω μεταξύ, μετά τον Ρόμπιν Κουκ, ακόμα δύο στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ παραιτήθηκαν χθες, διαφωνώντας με την πολιτική στο θέμα του Ιράκ.

Το Λονδίνο κάλεσε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να ματαιώσουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι στη Νοτιο-ανατολική Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι επίκειται πόλεμος με το γειτονικό Ιράκ.

Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, δήλωσε ότι ο επικείμενος πόλεμος, είναι μια λανθασμένη απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και επεσήμανε την ανάγκη ενότητας της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σημείωσε ότι ο πόλεμος δεν είναι δικαιολογημένος και πως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τζωρτζ Μπους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τη λύπη του για το αμερικανικό τελεσίγραφο προς το Ιράκ.

Παρά την αποχώρηση των επιθεωρητών, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να παρακολουθήσουν σήμερα την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους επικεφαλής των επιθεωρητών. Αντιθέτως, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, δήλωσαν, ότι δεν θα παραστούν.

Η Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας πρόκειται να ζητήσει σήμερα από την Εθνοσυνέλευση να επιτρέψει την υπερπτήση αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη χώρα και όχι την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο έδαφός της, όπως τόνισε τη νύχτα ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον συμφώνησε επί της αρχής να επιτρέψει στα τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν στο Βόρειο Ιράκ για να δημιουργήσουν μια ζώνη ανάσχεσης κύματος Ιρακινών προσφύγων προς την Τουρκία.

«Ο πόλεμος, συνιστά μείζονα διεθνή κρίση, η βία αποτελεί ύστατο μέσο, που χρειάζεται τη σαφή νομιμοποίηση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε στην Αθήνα χθες ο Κώστας Σημίτης, μετά από έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο.

Η σύνοδος των 15

Αύριο, στο άτυπο συμβούλιο κορυφής των 15, ο κ. Σημίτης θα εισηγηθεί κείμενο-πλαίσιο για την ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αύριο θα συνέλθει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξετάσει το θέμα του Ιράκ.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν χθες στο δείπνο των 15 υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Την απογοήτευσή του για την αποτυχία της διπλωματίας στην κρίση του Ιράκ, εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου γενικών υποθέσεων, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα και τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις, επίτροπο, Κρις Πάτεν.

«Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, πώς και γιατί φτάσαμε έως εδώ, καθώς και τα βήματά μας από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποτελέσει η κρίση αυτή την αφετηρία για ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής άμυνας.

Υπογράμμισε, ότι μέχρις ότου πέσει η πρώτη βόμβα στο Ιράκ, η ελληνική προεδρία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρήνη και κατέληξε, λέγοντας, ότι τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και μετά τον επικείμενο πόλεμο, συντονίζοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανρθωπιστικής βοήθειας.

Μέτρα ασφαλείας

Η Αθήνα κάλεσε χθες τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ να το εγκαταλείψουν και το υπουργείο Εξωτερικών, με οδηγία του, συνιστά να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Κουβέϊτ.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν χθες το απόγευμα όλα τα αεροδρόμια της χώρας, με επείγον σήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενώ η Ολυμπιακή Αεροπορία ανακοίνωσε ότι με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ θα διακόψει όλα τα δρομολόγιά της στη Μέση Ανατολή.

Στην έκτακτη διϋπουργική επιτροπή, αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε λιμάνια, ξένες εταιρείες και πρεσβείες. Επίσης αποφασίστηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κερδοσκοπίας, για την επάρκεια ζωτικών αγαθών όπως το πετρέλαιο και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων.

Η αντιπολίτευση

Αμεσα μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας, και για να αποτραπεί κύμα προσφύγων, ζήτησε χθες ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διευκολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάνει λόγο για μεσοβέζικη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ζητά από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή