Αντιδρούν σε κλείσιμο της ΕΡΤ

Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων Δημοσίου
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 14:44
UPD:18:16
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

A- A A+

Δημοσιεύθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ - φορέων του Δημοσίου με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, η οποία σύμφωνα με σενάρια των τελευταίων ωρών, συνδέεται με την τύχη της ΕΡΤ. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πήρε αριθμό ΦΕΚ .

Την αντίθεσή τους στην αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ εξέφρασαν οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι. Έντονη ήταν η αντίδραση και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Ραγδαίες εξελίξεις για την ΕΡΤ (από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 15:00)

Την ίδια ώρα σε συνέλευσή τους οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και «την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση».

Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Για την κυβέρνηση, παρατήρησε,  η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

Η ΕΡΤ, όμως, υπογράμμισε, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, «ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης».

Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες  και τετελεσμένα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που όπως επισημαίνεται, δημοσιεύθηκε χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι όμως, που όπως αναφέρει, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του Κινήματος.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ η οποία ξεκαθάρισε πως «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα».

«Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση  τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο  κυβερνητικός εταίρος, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα της ΕΡΤ είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

 Η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, ωστόσο όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί να επιχειρείται «πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο».

Το ίδιο αναγκαία, τονίζει, είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.

Η ΔΗΜΑΡ ζητεί τέλος, την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση, και καταλήγει με την επισήμανση ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή στην οποία υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ μπορεί ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, «δεν σέβεται όμως 1 εκατομμύριο έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως... "νεοναζί" και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματος».

«Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες», προσθέτει στο σχόλιό της η Χρυσή Αυγή.

Για προκλητική απόφαση της κυβέρνησης, κάνει λόγο το ΚΚΕ, καθώς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο».

Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού, διαμηνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καλώντας τους να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή