Τουρκία: Για «στρατηγική έντασης» κατηγορεί τον Ερντογάν ο αρχηγός των κεμαλικών

«Η υπομονή μας εξαντλείται», απαντά ο ισλαμιστής πρωθυπουργός
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 15:06
UPD:15:16
REUTERS/UMIT BEKTAS

Την Κυριακή στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η υπομονή της κυβέρνησης έναντι των κινητοποιήσεων τελειώνει, καλώντας τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και απειλώντας με προσαγωγή «όσων δεν σέβονται την κυβέρνηση» ενώπιον της δικαιοσύνης.

A- A A+

Να σταματήσει να κλιμακώνει την πολιτική ένταση κάλεσε την Δευτέρα τον ισλαμιστή τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κοσμικού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το κάλεσμα της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης έρχεται την ίδια στιγμή κατά την οποία συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις για ενδέκατη συνεχή ημέρα, ενώ το στρατόπεδο Ερντογάν προετοιμάζει μεγάλες συγκεντρώσεις υποστήριξης του πρωθυπουργού για το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Σε σχόλια του τα οποία δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Δευτέρας της εφημερίδας Hurriyet, ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν «προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με την καλλιέργεια της έντασης και απλώνει τη φωτιά σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα», όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Ερντογάν: Η υπομονή μας εξαντλείται

REUTERS
Ερντογάν: Η υπομονή έχει τα όριά της

«Η υπομονή έχει τα όριά της» διαμήνυσε από την Τουρκία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίζονται για ένατη ημέρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν «ένα μάθημα» στους διαδηλωτές στις επόμενες δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2014.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι η υπομονή της κυβέρνησης έναντι των κινητοποιήσεων τελειώνει, καλώντας τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και απειλώντας με προσαγωγή «όσων δεν σέβονται την κυβέρνηση» ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή με τον κ. Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή είχε δώσει στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών.

Χιλιάδες οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν Allahu Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος), ακούγοντας τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιτίθενται σε γυναίκες που φορούν μαντίλες και βεβηλώνουν τα τζαμιά εισερχόμενοι σε αυτά με μπουκάλια μπύρας.

«Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική», διακήρυξε ο κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιοι νομίζει ότι «κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές».

Δέκατη ημέρα επεισοδίων

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κάνοντας χρήση νερού, είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Άγκυρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο όπου μιλούσε ο ισλαμιστής ηγέτης.

Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή