«Δεν λύνονται οι διαφορές σε 24 ώρες στην Ε.Ε.», λέει ο Σολάνα

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 13:21
A- A A+

Οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ των Ευρωπαίων σε σχέση με την ιρακινή κρίση δεν πρόκειται «να επιλυθούν σε 24 ώρες», όμως πρέπει να προσπαθήσουμε «να βρούμε ένα κοινό έδαφος», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα.

«Υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν σαφείς διαφωνίες που δεν πρόκειται να επιλυθούν εντός 24 ωρών», δήλωσε ο Σολάνα, προσθέτοντας, ότι «υπάρχουν διχογνωμίες, δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε, όμως θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε ένα κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε να εργαστούμε».

«Υπάρχουν πολλά θέματα σε σχέση με την Μέση Ανατολή για παράδειγμα στα οποία μπορούμε να έχουμε συναίνεση για να δοθεί μια ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Σολάνα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Σε ομιλία του λίγο αργότερα στη βασιλική στρατιωτική σχολή του Βελγίου, ο Σολάνα τόνισε ότι «η ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης βρίθει παραδειγμάτων όπου σε «δύσκολες περιόδους», οι Ευρωπαίοι «κατάφεραν να προχωρήσουν» ξεπερνώντας τις διαφωνίες τους.

«Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά. Περάσαμε μια περίοδο δύσκολη, η οποία δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση», τόνισε.

«Τα μαθήματα που πρέπει να διδαχθούμε, είναι ότι έχουμε ανάγκη από ενισχυμένες στρατιωτικές ικανότητες, από ενισχυμένη ικανότητα δράσης και από καλύτερο συντονισμό της εξωτερικής μας πολιτικής», υπογράμμισε ο Σολάνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή