Νέα θεραπεία δίνει ελπίδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 11:50
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους δίνουν οι κλινικές δοκιμές μιας νέας θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ και δείχνουν ότι είναι ασφαλής.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν στο Σικάγο ανέπτυξαν μια θεραπεία που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει τη μυελίνη εχθρικά.

Η μυελίνη είναι η ουσία που περιβάλλει τους νευροάξονες που συνδέουν τους νευρώνες με τα πιο απομακρυσμένα σημεία του κεντρικού συστήματος. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον οργανισμό επειδή αντιμετωπίζει τη μυελίνη όπως τους ιούς.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από εννέα ασθενείς και συνδύασαν τα λευκά αιμοσφαίρια με τμήματα της μυελίνης. Στη συνέχεια, τα εισήγαγαν στον οργανισμό των ασθενών, ώστε να γίνει ξανά  ανεκτικός στη μυελίνη.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν επίσης ότι η κλινική δοκιμή δεν είναι μεγάλης εμβέλειας, ώστε η θεραπεία να θεωρείται ήδη ωφέλιμη για όλους τους ασθενείς, ωστόσο κρίνεται ήδη αποτελεσματική και ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Stephen Miller, «δεν επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο».

Ο ίδιος τόνισε επίσης στο BBC ότι σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή ασθενών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της πάθησης.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής της νέας θεραπείας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή