Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/3/2003) Μέρος 6/9

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 23:06
UPD:20/03/2003 01:06
A- A A+

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ την αίσθηση που έχω είναι στο δεξί μέρος, ήταν μακριά από μένα ο Μομφεράτος όταν άνοιξα την πόρτα.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε μάρτυς ακούστε, για να μη δημιουργούμε εδώ πέρα εντυπώσεις, μπορεί στο επάγγελμά σας να χρειάζεται λίγη φαντασία, την οποία νομίζω.......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να μη θίγουμε το λειτούργημα, διότι είναι ένα λειτούργημα, διότι είναι ένα λειτούργημα σοβαρό του δημοσιογράφου. Αλλά ενδεχομένως ο παρών μάρτυρας......

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνώ, γι αυτό και πρέπει να ασκείται σοβαρώς. Όταν λοιπόν ο μάρτυρας εδώ.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρειάζεται φαντασία όταν περιγράφει κάποιος κάτι, χρειάζεται άραγε φαντασία ο δημοσιογράφος; Ή χρειάζεται πιστότητα σε αυτά που γράφει;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη, όταν ο ίδιος εδώ στη συνέντευξη που δίνει στις 22, μία ημέρα μετά ακριβώς από το χτύπημα αυτό και τη δολοφονία αναφέρει -διαβάζω: "Ας δούμε λοιπόν πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα: Το αυτοκίνητο τύπου MERCEDES που μεταφέρει τον εκδότη της "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ", κινείται της Τσακάλωφ ακολουθούμενο από το αυτοκίνητο των δολοφόνων, μπροστά από τη MERCEDES πηγαίνει ένα άλλο αυτοκίνητο. Όταν η MERCEDES δείχνει πως θα κινηθεί αριστερά προς τη διασταύρωση, οι δύο οπλοφόροι κατεβαίνουν από το FIAT και τρέχουν προς τη MERCEDES με τα όπλα προτεταμένα και με καταιγισμό πυροβολισμών εκτελούν τα θύματά τους. Η MERCEDES ακυβέρνητη πια καρφώνεται στη βιτρίνα του GOODIVA".....

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πού αναφέρεται αυτό;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτά τα γράφετε εσείς.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μπορείτε να μου το δείξετε;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν διαφορετική ανάγνωση όταν το διαβάζει διαφορετικός άνθρωπος;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι, αλλά έτσι που το διαβάζει ούτε κατάλαβα τί είπε. Το ρεπορτάζ αυτό, γιατί περί ρεπορτάζ πρόκειται, δεν είναι δικό μου. Αυτό είναι από το τί μου είπαν και οι άλλοι, πώς εκινείτο το αυτοκίνητο. Αυτές τις εικόνες δεν τις έχω δει εγώ.

Θα σας διαβάσω: "Μπροστά από τη MERCEDES, DATSUN αγροτικό ανοιχτό από πίσω, όταν η MERCEDES δείχνει πως θα κινηθεί αριστερά προς τη Βουκουρεστίου και πριν φθάσει στη διασταύρωση, όπως και από τους άλλους αυτόπτες μάρτυρες διασταυρώνουμε", αυτό λέω, ότι αυτά τα στοιχεία τα παίρνω μέχρι να πέσει η MERCEDES εκεί από άλλους μάρτυρες. "Οι δύο οπλοφόροι κατεβαίνουν από το FIAT και τρέχουν προς τη MERCEDES με τα όπλα προτεταμένα". Αυτό μου είπαν. "Με τα όπλα προτεταμένα και με καταιγισμούς πυροβολισμών, εκτελούν τα θύματά τους".

κ. ΒΛΑΧΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα παρακαλούσα τον κ. Συνήγορο ήπιο ύφος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με έναν μάρτυρα αν νομίζουμε ότι δεν λέει αληθινά, να του κάνουμε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ήπια όμως και με ευγένεια παρακαλώ πάρα πολύ, διότι αλλιώς δεν κάνουμε διαδικασία. Το ύφος μας ας είναι ανάλογο με τη γλυκύτητα που επιβάλλεται. Επιχειρήματα και εκτιμήσεις κάνουμε.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Ζητώ συγνώμη, έχετε δίκιο. Αλλά ομολογώ ότι εγώ δεν περίμενα από έναν τόσο σημαντικό μάρτυρα, να υποπίπτει σε τόσο σημαντικές αντιφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές είναι δικές σας εκτιμήσεις. Κρατήστε τις για το τέλος. Τώρα ερωτήσεις θα κάνετε.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: "Ο συντάκτης των 'ΝΕΩΝ', αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας περιγράφει". Αυτό είναι το δημοσίευμα που σας διάβασα.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Την αντίφαση πείτε μου, ποια ήταν;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Αφήστε με να σας πω, θα σας το εξηγήσω με τρόπο ήρεμο. Εδώ λοιπόν εσείς, την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά, περιγράφετε πώς ερχόταν η MERCEDES του δολοφονηθέντος Μομφεράτου, πώς χτυπήθηκε καθ' οδόν, όλα έγιναν 5-7 δευτερόλεπτα και πώς μετά τη δολοφονία, την εκτέλεση όπως εσείς γράφετε, κατέληξε στη βιτρίνα.

Στην προανακριτική και ανακριτική μετά που βεβαιώσατε, δηλώνετε ότι ακούσατε τους πυροβολισμούς, κατεβήκατε κάτω και η MERCEDES ήδη χωμένη μέσα στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου GOODIVA. Λοιπόν, αν εσείς δεν βλέπετε αντιφάσεις σε αυτά τα πράγματα.....

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Καμία.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Και εδώ τώρα μας δηλώνετε ότι οι μισοί πυροβολισμοί, διότι 4 είπατε προηγουμένως έπεσαν την ώρα που τους ακούσατε και οι υπόλοιποι μετά και όλες αυτές οι κινήσεις που είδατε, το σώου και οι χορευτικές, έγιναν μπροστά στα μάτια σας, την ώρα που το αυτοκίνητο ήταν ήδη μισοχωμένο μέσα στο ζαχαροπλαστείο.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θέλετε απάντηση ή όχι;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Θα τελειώσω και θα απαντήσετε. Λοιπόν, επιμένετε σε σχεδιάγραμμα το οποίο έχει κατατεθεί για τα πρακτικά του Δικαστηρίου.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θέλετε να σας απαντήσω; Μου είπατε 100 πράγματα. Δεν έχω μνήμη να κρατώ 100 πράγματα. Να σας πω;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας έκανα την ερώτησή μου. Δηλώσατε λοιπόν και μόνος σας σκιτσάρετε τη θέση που εσείς είδατε να στέκονται οι δράστες, πριν ακόμη το αυτοκίνητο εσείς το τοποθετήσατε μέσα στη βιτρίνα, δηλαδή φοβερή αντίφαση, ήδη σκιτσάρατε εδώ τη θέση των δραστών την ώρα που εσείς δεν είχατε βγει από το δωμάτιό σας στο μπαλκόνι.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φρονώ ότι είναι δικές σας προσωπικές εκτιμήσεις, δεν ξέρω αν τα είπε έτσι ο μάρτυρας.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι στα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι έτσι στα πρακτικά. Εγώ δεν τα σημείωσα έτσι εγώ τουλάχιστον, εδώ στα δικά μου. Το σκίτσο ναι, αλλά δεν είπε ότι τελείωσαν με τους πρώτους πυροβολισμούς, είπε ότι "βγήκα και είδα αυτά". Αν θα τον πιστέψουμε ή όχι, θα τοποθετηθείτε πάνω στο θέμα της αξιολόγησης. Όχι τώρα. Έχετε ερωτήσεις;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Όλοι οι πυροβολισμοί, όλα τα βλήματα έχουν φορά από τα αριστερά προς τα δεξιά......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε αυτά, έτσι λέει, αυτό είδε λέει. Αν θα τον πιστέψουμε ή όχι, θα τα βάλουμε κάτω και θα τα δούμε.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Πώς εσείς θέλετε, όταν ένας άνθρωπος δικάζεται για δολοφονία και εξαρτάται η καταδίκη του ή όχι από τη δική σας μαρτυρία, πώς θέλετε πραγματικά -εγώ ζητώ συγνώμη για τον εκνευρισμό μου- να μην εκνευριστώ όταν έρχεστε με τόσες αντιφάσεις στο ακροατήριο; Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πείτε μου μία, σας ζήτησα να μου πείτε μία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δέχεται ο μάρτυρας αντιφάσεις και δεν απαντά. Δεν έχασε απ' ότι είδατε, καθόλου τον ειρμό της σκέψης. Ό,τι είπε από την αρχή τα λέει. Δεν τον είδα εγώ να χάσει.

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην κάνετε ερωτήσεις!

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β.ΔΑΟΥΞΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχετε εσείς τέτοια δικονομία, να την επιδείξετε στο Δικαστήριο για να τη μάθουμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Να συνεισφέρω θέλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν θέλω να συνεισφέρετε τίποτα. Θέλω να συνεισφέρετε δια της υποβολής ερωτήσεων. Αυτό λέει η δικονομία. Όταν τελειώσει, να κάνετε αξιολόγηση. Μέχρι τώρα δεν κάνατε.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς κ. μάρτυς από τη θέση που ήσασταν είδατε τους δράστες να πυροβολούν. Θυμάστε τι φορούσαν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θυμάμαι περίπου.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Τι φορούσαν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σκούρα ρούχα φορούσαν οι δύο που θυμάμαι πολύ καλά, ένα σαν επανωφόρι τύπου Μοντγκόμερι μπλε σκούρο.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Και οι δύο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ο ένας σίγουρα. Ο άλλος φορούσε κι αυτός σκούρο, περίπου τέτοιο, με μπλουτζίν, αν δεν κάνω λάθος. Ο ένας από τους δύο φορούσε μπλουτζίν.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν σχεδόν όμοια ντυμένοι και οι δύο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σχεδόν όμοια, εκτός από το παντελόνι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Ο τρίτος τι φορούσε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν το θυμάμαι καθόλου. Δεν μπορώ να σας τον περιγράψω τον τρίτο. Τον τρίτο που ήταν απέναντί μου δεν μπορώ να τον περιγράψω.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Και στην αρχή δεν τον αναφέρατε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν μπορώ να τον περιγράψω. Για εμένα ήταν μια φιγούρα σχεδόν σαν ανύπαρκτη, η οποία ήρθε και κάθισε στο μυαλό μου μετά, ότι ήταν εκεί ο άνθρωπος αυτός και κρατούσε το πιστόλι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε επανειλημμένα ότι ήταν προτεταμένα τα όπλα τους. Αυτό το είδατε ευκρινώς;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Οι κινήσεις τους πρόδιδαν άνεση με τα όπλα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δηλαδή όταν περίμεναν να τελειώσει η όλη υπόθεση όπως την περιγράφω εγώ.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Όπως την περιγράφετε εσείς.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Οι δύο ήταν άνετοι και ήρεμοι. Ψύχραιμοι μπορώ να πω.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Τους περιγράφετε ως ευκίνητους.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τον έναν.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Το επιβεβαιώνετε αυτό.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τον έναν. Αυτόν που κατέβηκε από την αριστερή μεριά, ναι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Πυροβολούσαν με το ένα χέρι ή και με τα δύο; 45ρια κρατούσαν

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως το προσέξατε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι δεν μπορώ να σας πω.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως προσέξατε κάτι άλλο χαρακτηριστικό, εκτός από την ενδυμασία τους;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πέστε μου κάτι να σας πω. Τι εννοείτε;

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός από τα όπλα μήπως είδατε κάτι άλλο να έχουν πάνω τους;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν θυμάμαι.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Για θυμηθείτε λίγο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ο ένας φορούσε γυαλιά... Δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θυμάστε ή αν δεν θυμάστε, αυτό να μας πείτε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ο ένας είχε ένα σακουλάκι ή μια τσαντούλα, κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι καλά. Κάτι κρατούσαν στα χέρια τους. Οι δυο από τους τρεις κρατούσαν μια τσαντούλα, δεν ξέρω τι τσαντούλα ήταν αυτή. Φαινόταν σαν τσάντα, κάτι τέτοιο κρατούσαν. Δεν θυμάμαι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτερος εκ των κυρίων υπερασπιστών Συνηγόρων της Υπεράσπισης.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε μάρτυς καταλαβαίνω ότι αντικειμενικά είναι μια ταλαιπωρία μπορώ να πω για σας γιατί είστε αναγκασμένος να μας ακούτε όλους, να απαντάτε στις λεπτομέρειες. Συμμερίζομαι αυτό το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς καταλαβαίνετε ότι είναι μια βαρύτατη κατηγορία και έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Γι' αυτό θα σας παρακαλούσα όσο γίνεται να θυμηθούμε λίγο κάποιες λεπτομέρειες. Δεν θα επεκταθώ σε θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί, ας μείνω λίγο στα αυτοκίνητα. Είπαμε για τη MERCEDES μην τα επαναλαμβάνουμε, έχετε πει όμως ότι υπήρχε κι ένα μπλε FIAT και υπήρξε κι ένα άλλο αυτοκίνητο. Τι μάρκα και τι χρώμα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: ¶σπρο χρώμα, δεν μπορώ να σας πω τη μάρκα. Δηλαδή το αυτοκίνητο αυτό θα μου διέφευγε της προσοχής δεν θα μιλούσα καθόλου γι' αυτό το αυτοκίνητο, εάν δεν είχε κατεβεί ο οδηγός του να τους βάλει μέσα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχουμε ένα άσπρο δεύτερο αυτοκίνητο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ανοιχτό πίσω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μάλίστα. Μάρκα όμως δεν θυμάστε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είχατε πει ότι είναι DATSUN, αλλά εντάξει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όλα αυτά λέγονται τύπου DATSUN. Δεν θέλω να σας πω αν ήταν Ford, αν ήταν DATSUN, αν ήταν οτιδήποτε άλλο.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτά τα δύο αυτοκίνητα, το άσπρο και το μπλε, όταν εσείς βγήκατε στο μπαλκόνι είδατε τη Mercedes, τι άλλο είδατε σε σχέση με αυτά τα αυτοκίνητα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το μπλε αυτοκίνητο.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Που ήταν αυτό;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το μπλε αυτοκίνητο έκλεινε τη Βουκουρεστίου με την Τσακάλωφ. Ακριβώς στη διασταύρωση.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή η MERCEDES που ήταν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πιο πίσω. Προς το Κολονάκι εννοώ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το άσπρο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ήταν αριστερά μου, δηλαδή είχε περάσει αριστερά μου τη Τσακάλωφ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Εσείς είστε ακριβώς γωνία Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι. Στο δρόμο όμως της Τσακάλωφ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το μπλε αυτοκίνητο που βρισκόταν όταν βγήκατε στο μπαλκόνι;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το μπλε είχε κλείσει τη διασταύρωση Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, όταν το είδα εγώ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σε σχέση με τη MERCEDES;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πίσω από τη MERCEDES.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Επί της Τσακάλωφ ή επί της Βουκουρεστίου;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Επί της Τσακάλωφ. Ερχόταν από το Κολονάκι και συνέχισε Τσακάλωφ και έφυγε από τη Λυκαβηττού.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα έχουμε ως δεδομένο -γιατί είπαμε ότι δυστυχώς έχουν σημασία οι λεπτομέρειες- ότι το μπλε αυτοκίνητο το FIAT, ήταν πίσω από τη MERCEDES επί της Τσακάλωφ.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι και έκλεινε τη Βουκουρεστίου.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή ήταν πολύ κοντά στη MERCEDES; Πως ήταν; Γιατί η MERCEDES ήταν στη Βουκουρεστίου.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ήταν στη γωνία. Ο δρόμος έχει ένα πλάτος. Ήταν ακριβώς στη μέση της διασταύρωσης.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Να το διατυπώσω αλλιώς. Η απόσταση μεταξύ της MERCEDES και του FIAT;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: 2 μέτρα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τόσο κοντά;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το άσπρο αυτοκίνητο, αυτό το ανοιχτό φορτηγάκι;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μπροστά μου και αριστερά. Όπως ήταν η Τσακάλωφ κι έβλεπα εγώ στο μπαλκόνι ήταν αριστερά μου 2 μ. από εμένα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή όπως προχωράει η Τσακάλωφ, ήταν -αν κατάλαβα καλά- μπροστά το φορτηγάκι, κάπου ανάμεσα η MERCEDES και πίσω το FIAT;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και ήταν σταματημένο και το φορτηγάκι και γιατί απόφυγε τη Mersedes που είχε σφηνωθεί στη γωνία;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ήταν 2 - 3 μ. αριστερά από εμένα, 4 - 5 μ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Το πώς βρέθηκαν έτσι τα αυτοκίνητα εσείς δεν το είδατε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι. Όπως μου περιέγραψαν όμως τα αυτοκίνητα έρχονταν από τη Τσακάλωφ από το Κολονάκι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή ερχόταν πρώτα το άσπρο φορτηγάκι και μετά...

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ξέρω. Μην με ρωτάτε να σας πω τέτοια λεπτομέρεια, ποιο ήταν μπροστά, ποιο ήταν πίσω. Έλεγαν κάποιοι μάρτυρες κάποια πράγματα εκεί, αλλά άλλος έλεγε έτσι, άλλος έλεγε αλλιώς.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Σημασία έχει εσείς τι έχετε δει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ δεν τα είδα αυτά. Εγώ είδα σταματημένα και τα τρία αυτοκίνητα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Βγαίνατε από το μπαλκόνι, είναι στη γωνία, στη βιτρίνα μέσα η Mercedes, όπως ήταν σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό και πολύ κοντά στη Mercedes, αλλά πιο μακριά από την Τσακάλωφ ήταν το άσπρο και πίσω στην Τσακάλωφ, μάλλον αν κατάλαβα καλά είναι στο σταυροδρόμι.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ακριβώς. Στη διασταύρωση.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Στο σταυροδρόμι είναι πιο πίσω το FIAT.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Και είπατε μάλιστα σε απόσταση περίπου 2 μ. από τη Mercedes.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μην με βάζετε να σας πω μέτρα, δεν ξέρω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Απορία: αν ήταν τόσο κοντά τα αυτοκίνητα δεν εμποδίζονταν οι χορευτικές κινήσεις των φερόμενων ως εκτελεστών;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν είπα χορευτικές κινήσεις εκτελεστών. Είπα ενός.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν εμποδιζόταν από το αυτοκίνητο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τι σχέση έχει από εκείνη τη μεριά; Ήταν από την κάτω μεριά του αυτοκινήτου, ήταν από την αριστερή μεριά του αυτοκινήτου. Δεν έχει καμιά σχέση.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Να κάνω μια παρένθεση και να πω κάτι άλλο, γιατί για λόγους που προφανώς εσείς δεν ξέρετε, προσωπικά δείχνω ιδιαίτερη αδυναμία στο πως λαμβάνονται οι καταθέσεις, ιδίως οι προανακριτικές. Έχετε δώσει την επόμενη ημέρα του συμβάντος, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 19:05 το απόγευμα σε δύο αρμόδια ανακριτικά όργανα μια κατάθεση.

Θα ήθελα παρακαλώ πολύ -δυστυχώς και πάλι οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους- όταν γράφεται εδώ πέρα "Ερωτήθηκε δεόντως" τι σας είπαν; Τι σας ρώτησαν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τίποτα απολύτως.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Τίποτα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τίποτα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Νομίζω ότι είπατε πως αυτή η κατάθεση ελήφθη στο γραφείο σας; Που ελήφθη;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι ελήφθη στο γραφείο μου.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Λίγο περίεργο μου φαίνεται αλλά μπορεί να έχει συμβεί κι αυτό. Ήρθαν σας έκαναν μια ερώτηση, ποια ερώτηση;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πόσα δευτερόλεπτα διάρκεσε όλη αυτή η ιστορία.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Μόνο αυτό;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Στη συνέχεια όμως εσείς -και με συνοπτικό τρόπο και με ουσιαστικό θα έλεγα- περιγράφετε λεπτομερώς.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Να σας πω γι' αυτό γιατί το είπα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Παρακαλώ.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είπα το εξής: τους είπα ότι δεν έχω προσθέσω τίποτε άλλο πέραν αυτού του δημοσιεύματος τώρα, πνίγομαι στη δουλειά, μπορείτε να το αντιγράψετε να σας το υπογράψω. Κάθισαν εκεί, έβγαλαν μια περίληψη και υπέγραψα αυτή την περίληψη.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είπαμε ότι σημασία έχουν οι λεπτομέρειες. Σας έθεσαν την ερώτηση και εσείς τους είπατε "ξέρετε, γράφτηκε ένα δημοσίευμα όντως έχει γραφτεί στα "ΝΕΑ" πάρτε εκεί, κ.κ. αστυνόμοι το δημοσίευμα και κάντε περίληψη να την υπογράψω";

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι ακριβώς. "Πάρτε και βάλτε το δημοσίευμα στη θέση του". Αυτό είπα. Κάνανε μία περίληψη και έγραψαν αυτά, μου το διάβασαν. Είπα κι εγώ εντάξει και υπέγραψα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Κατόπιν δική σας παραινέσεως ή υποδείξεως ή τέλος πάντων κατόπιν δικής αποκρίσεως, οι κύριοι Αστυνόμοι πήραν μπροστά τους το δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" και άρχισαν να κάνουν μία περίληψη.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ σας λέω ακριβώς πώς έγινε το περιστατικό.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Γράψανε λοιπόν αυτά που γράψανε με δική τους πρωτοβουλία και εσείς το υπογράψατε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μου το διαβάσανε. Είδα ότι είναι μέσα στα πλαίσια αυτά και υπέγραψα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Διαβάσατε το κείμενο που είχαν με δική τους πρωτοβουλία ετοιμάσει οι Αστυνομικοί. Συμφωνήσατε στο περιεχόμενό του και το υπογράψατε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Εδώ βέβαια θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω ότι το περιεχόμενο της κατάθεσης αυτής δεν είναι ακριβής αντιγραφή του δημοσιεύματος στα "ΝΕΑ".

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το ξέρω.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχει κάποιες αποκλίσεις. Αλλά βεβαίως και με την μία και με την άλλη εκδοχή ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που εσείς γνωρίσατε. Γιατί βέβαια - επιτρέψτε μου την σκέψη και θέλω την δική σας τοποθέτηση έπ' αυτής - ότι αν είχαν γράψει κάτι οι Αστυνόμοι που ήταν ψέμα, που ήταν δικής τους επινόηση, εσείς που είχατε διαβάσει το κείμενο θα λέγατε "συγγνώμη εδώ είναι ψέμα".

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αν ήταν κάτι χοντρό, ναι θα έλεγα βγάλτε το ή να το αλλάξουμε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: ¶ρα υπήρξε ένας τελικός έλεγχος εκ μέρους σας όσον αφορά το περιεχόμενο και της κατάθεσης.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σαφώς ναι, το παραδέχομαι αλλά πρόχειρος ομολογώ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ξέρετε πού δυσκολεύομαι λιγάκι. Η διατύπωση έστω με την συγγραφική φροντίδα των κυρίων Αστυνομικών είναι σε πάρα πολλά σημεία σαφέστατη. Λέτε δηλαδή, ακριβολογούμε, έχετε υπογράψει αυτό που έχουν γράψει οι Αστυνομικοί όπως διευκρινίσατε στο Δικαστήριο, "συγχρόνως είδα τον έναν από τους δύο δράστες" και λίγο πιο κάτω λέτε ότι "και οι δύο εκτελεστές δεν φορούσαν μάσκα".

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι και ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον, ότι οι εκτελεστές ξεκίνησαν για το FIAT ήρεμα και αργά και ειδικά για τον οδηγό του αγροτικού φορτηγού και νομίζω είπατε στο Δικαστήριο ότι ήταν ο κ. Γιωτόπουλος, λέτε εκεί ότι ο οδηγός του DATSUN όπως λέτε που προηγείτο, κατέβηκε, έριξε μια ματιά και όταν είδε τον δεύτερο εκτελεστή να επιστρέφει, μπήκε στο αγροτικό και έφυγε.

Νομίζω, δεν πρέπει να κάνω λάθος, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση αυτών που διαβάζω, θέλω την άποψή σας έπ' αυτού είναι δύο διαφορετικά πράγματα το να λέτε ότι ο οδηγός του DATSUN κατέβηκε, έριξε μία ματιά...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έλεγα όμως ερώτηση να κάνετε. Την αντίφαση....

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αντίφαση δεν υπάρχει. Κενό υπάρχει το οποίο δεν εγράφη. Κενό υπάρχει. Προχώρησε και τους είπε "μέσα" και όταν πράγματι είδε να μπαίνει ο νεαρός ο οποίος ήταν από την κάτω μεριά μέσα και εκείνος προχώρησε στο αυτοκίνητό του. Υπάρχει αυτό το κενό εκεί μέσα. Εμένα, να σας πω κάτι, το λέει έτσι ευθαρσώς, εκείνη την ημέρα δεν με ενδιέφερε τώρα να κάτσω να δώσω κάποιες λεπτομέρειες ή να κάτσω να σκεφτώ όλη την υπόθεση. Δεν με ενδιέφερε γιατί μόλις επρόκειτο για την 17Ν ότι έκανε αυτό, άλλη μια δολοφονία είπα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Προσωπικά κινώ από το καλόπιστο της μαρτυρίας σας αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Να δεχθώ λοιπόν ότι η κατάθεση η συγκεκριμένη μέσα στο χώρο της εργασίας είχε αυτά τα κενά. Γιατί δεν είναι αντίφαση, είναι κενό. Υπάρχει όμως ένα δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ", μάλιστα είναι όλη η τελευταία σελίδα με τίτλο "Είδα τους δολοφόνους" με υπότιτλο ο συντάκτης των "ΝΕΩΝ" "Μπακατσέλος, αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει" και σε αυτό το κείμενο των "ΝΕΩΝ" που είναι οπωσδήποτε πιο επιμελημένα γραμμένο. Δεν είναι μια κατάθεση στο φόρτο της εργασίας, την ετοιμάζουν οι Αστυνομικοί, την υπογράφω.

Σε αυτό λοιπόν το δημοσίευμα, επιτρέψτε μου να καταλήξω σε ερώτημα. Λέτε εσείς σε πρώτο πρόσωπο στο δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ", "μάρτυρας της τελευταίας φάσης των ψυχρών εκτελεστών (είδα τους δολοφόνους να ρίχνουν τους τρεις τελευταίους πυροβολισμούς), προσπάθησα άπειρες φορές να φέρω στην μνήμη μου λεπτομέρειες έτσι ώστε να τις καταγράψω πιστά". Πολύ καλά κάνατε και οφείλατε ως δημοσιογράφος να κάνετε κάτι τέτοιο.

Όταν όμως έχετε προσπαθήσει άπειρες φορές να φέρετε στην μνήμη σας τις λεπτομέρειες και στο δημοσίευμα των νέων δεν λέτε τίποτα για τον οδηγό του αγροτικού αυτοκινήτου και το πώς ακριβώς συμπεριφέρθηκε, εκεί επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες. Δεν ξέρω αν είναι εύλογες αλλά οφείλω να τις θέσω στο Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τις θέσετε αλλά στην αξιολόγηση. Τώρα αυτή την ώρα ερωτήσεις εγώ σας έδωσα το λόγο και παρακαλώ να περιοριζόμαστε σε ερωτήσεις αν θέλουμε δηλαδή να προωθείτε η διαδικασία. Και αυτά βεβαίως στην αξιολόγηση είναι πάρα πολύ σωστά να τα θέσετε και φυσικά θα τα λάβει υπόψη το Δικαστήριο.

Σ.ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ούτως ή άλλως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ανακριβές. Γιατί είναι ανακριβές;

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε συνάδελφε, κύριε Πρόεδρε στο δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" λίγο πιο κάτω διαβάζω κατά λέξει "ο οδηγός του λευκού αυτοκινήτου" λευκό αυτοκίνητο είναι το αγροτικό "κατέβηκε για λίγο, είδε το τι έγινε, μπήκε αμέσως μέσα"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: "Την ώρα που οι δύο έτρεξαν προς το FIAT". Ποια είναι η ανακρίβεια κ. Συνάδελφε; Διαβάζω κατά λέξει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αναφέρομαι επομένως στον άνθρωπο που κατέβηκε από το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα είπαμε, δεν είναι για να διαβάζουμε. Είναι για να ρωτάμε. Πάλι δηλαδή τα λέω αλλά δεν με ακούει κανένας σας.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Εγώ να δεχθώ από τον ισχυρισμό έτσι αβασάνιστα .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ισχυρισμός.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Όταν περιορίζομαι ακριβώς στο δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα το εξής, αν θέλουμε δηλαδή να τηρήσουμε και την δικονομία και φυσικά όλοι μας την δικονομία την τηρούμε εδώ μέσα. Θα πρέπει σε αυτό το στάδιο να υποβάλλουμε ερωτήσεις και στην συνέχεια αναγιγνώσκουμε κάτι έγγραφο και λέμε, αξιολογούμε την κατάθεσή του ως ανακριβή διότι εκείνο και εκείνο και εκείνο.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι κ. Πρόεδρε, αλλά με διακόπτει ο συνάδελφος της Πολιτικής Αγωγής και μου στηρίζει την μομφή ότι λέω ανακρίβειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έπρεπε εσείς όμως να του λέτε του μάρτυρα ότι ξέρεις είπες αυτό στο δημοσίευμα και στο διαβάζω. Θα το διαβάσουμε μετά.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω δικαίωμα με τον 057 παρ. 4 να διαβάσω περικοπές από κατάθεση του μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι κατάθεση. Εδώ είναι εφημερίδα που διαβάζετε. Καταλάβατε;

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ναι αλλά ο κ. μάρτυρας είπε ότι "στην κατάθεσή μου που έχει νομική σημασία έδωσα στους δημοσιογράφους το δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" και το αντέγραψαν ουσιαστικά".

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι. Επειδή εσείς μιλάτε για το δημοσίευμα. Μιλάτε και είπατε ότι δεν έχω γράψει για τον άνθρωπο που κατέβηκε από το DATSUN, από το αυτοκίνητο το αγροτικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενώ το έχει γράψει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Και βγήκε έξω. Το έχω γράψει.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν είπα αυτό ακριβώς.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτό είπατε.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχετε γράψει τις πρωτοβουλίες και τις παραινέσεις και τις χειρονομίες που είπατε εδώ στο Δικαστήριο ότι έκανε. Δεν τα έχετε γράψει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εδώ είναι το Δικαστήριο. Εκεί είναι ένα δημοσίευμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διαφορετικά θα δικάζανε με τα χαρτάκια. Η από ακροατηρίου διαδικασία γίνεται για να συμπληρώνεται οτιδήποτε κενό υπάρχει. Έρχεται και παίρνει την ευθύνη. Αυτό λέει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στο δημοσίευμα έκθεσα πράγματα τα οποία δεν μου ανήκουν αλλά άκουσα από τρίτους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλιώς δεν θα κάναμε εξέταση επί του ακροατηρίου, θα μας στέλνανε τις δικογραφίες στο σπίτι και θα δικάζαμε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Έχει και στοιχεία τα οποία έχω εισπράξει από τρίτους, δηλαδή κάποιους μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην τον κουράζουμε. Μάλλον τον κουράσαμε πολύ.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Έρχομαι στο φινάλε αν μπορώ να το πω έτσι αυτής της επίθεσης. Είπατε προς το Δικαστήριο ότι ήταν το μεν αγροτικό αυτοκίνητο μπροστά Τσακάλωφ και το δε FIAT στο σταυροδρόμι κοντά στα δύο μέτρα με την MERCEDES.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μπορεί να ήταν και τρία. Αν έχει γίνει κάποια αναπαράσταση θα το λένε μέσα στα χαρτιά. Εγώ δεν μέτρησα.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Πείτε στο Δικαστήριο παρακαλώ πώς ακριβώς έφυγαν τα δύο αυτοκίνητα και πώς μπήκαν μέσα οι 3-4 όσοι ήταν εκτελεστές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού μπήκαν, σε ποιο αυτοκίνητο και πώς έφυγαν.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Οι εκτελεστές, οι τρεις δηλαδή μπήκαν στο μπλε αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο μπλε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στο μπλε αυτοκίνητο. Στο αγροτικό αυτοκίνητο μπήκε μόνο ο οδηγός του ο οποίος έφυγε μπροστά, πέρασε την Δημοκρίτου και μπήκε στην Λυκαβηττού δεξιά. Το ίδιο έκανε και το μπλε αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το μπλε από την ίδια κατεύθυνση;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι, ακριβώς την ίδια κατεύθυνση. Θα σας πω και κάτι άλλο. Η Αστυνομία την άλλη μέρα, το βράδυ μας έδωσε στις εφημερίδες ότι το αυτοκίνητο έφυγε από Δημοκρίτου, ενώ έφυγε από Λυκαβηττού. Αυτό το λέω προκαταλαμβάνοντας την όποια .....

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή, για να τελειώνω κ. μάρτυς σύμφωνα με την δική σας εκδοχή των δραματικών περιστατικών η οποία φυσικά θα αξιολογηθεί από το Δικαστήριο, ήταν οι τρεις ας το πούμε σύμφωνα με την δική σας ορολογία "εκτελεστές" ο οδηγός του λευκού που βγήκε και έκανε όσα έκανε ή δεν έκανε και ο οδηγός του μπλε. Ήταν 3 λοιπόν οι δράστες και οι 2 οδηγοί. Δεν υπήρχε άλλος παρών στην σκηνή;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι. Εγώ δεν είδα άλλον.

Ι.ΜΥΛΩΝΑΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Διακόπτουμε για την μισή ώρα. Ο μάρτυρας δεν θα επικοινωνήσει. Θα πάει στο δωμάτιο των μαρτύρων.

..........: Θα φυλακιστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι φυλακή. Δεν κρατάμε εμείς εδώ κανέναν.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή