Τουρκία: Η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα

Η Τσέιντα Σουνγκούρ έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων κατά της ισλαμιστικής κυβέρνησης
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 17:21
UPD:17:39
REUTERS/OSMAN ORSAL

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters, Οζμάν Ορσάλ, συνέλαβε τη στιγμή και οι φωτογραφίες γέμισαν τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά έγιναν και καρτούν, αφίσες και στίκερ από μέλη του αντικυβερνητικού κινήματος.

A- A A+

Σειρά φωτογραφιών μιας γυναίκας με κόκκινο φόρεμα έχουν γίνει σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Πρόκειται για την Τσέιντα Σουνγκούρ, ακαδημαϊκό στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία βρισκόταν στο πάρκο Γκεζί στα πλαίσια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την προστασία του έναντι των αμφιλεγόμενων σχεδίων ανάπλασής του.

Όταν η κ. Σουνγκούρ έφθασε στο πάρκο, βρέθηκε ενώπιον μιας αλυσίδας αστυνομικών.

Ένας εξ αυτών χαμήλωσε το σώμα του και εξαπέλυσε δακρυγόνο επάνω στο πρόσωπό της, φράζοντάς της σχεδόν ολοκληρωτικά την αναπνοή.

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters, Οζμάν Ορσάλ, απαθανάτισε τη στιγμή και οι φωτογραφίες κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά έγιναν και καρτούν, αφίσες και στίκερ από μέλη του αντικυβερνητικού κινήματος.

Στη Σμύρνη, δημιουργήθηκε και σχετική κατασκευή, όπου συμπαθούντες το κίνημα ποζάρουν με το πρόσωπό τους στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται το πρόσωπο της κ. Σουνγκούρ.

Με το «σεμνά» κόκκινο φόρεμα και κολιέ της και με μια μικρή τσάντα, η ακαδημαϊκός μοιάζει σαν να πηγαίνει σε γιορτή και όχι σε διαδήλωση, γεγονός που οι διαδηλωτές θεωρούν ότι ενισχύει το επιχείρημά τους πως η αστυνομία έδρασε με πρωτοφανή βιαιότητα.

REUTERS/OSMAN ORSAL

Σειρά φωτογραφιών μιας γυναίκας με κόκκινο φόρεμα έχουν γίνει σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Οι φωτογραφίες θεωρούνται επίσης έμπρακτη αμφισβήτηση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν ότι οι διαδηλωτές είναι εξτρεμιστές οι οποίοι «περπατούν χέρι με χέρι με την τρομοκρατία».

Η κ. Σουνγκούρ τόνισε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι αποτελεί «ακούσιο σύμβολο» και ένα μικρό μόνον κομμάτι του κινήματος βάσης για τη σωτηρία του πάρκου Γκέζι.

«Πολλοί άνθρωποι καθόλου διαφορετικοί από εμένα βρίσκονταν εκεί προστατεύοντας το πάρκο, αμυνόμενοι για τα δικαιώματά τους, παλεύοντας για τη δημοκρατία και δέχθηκαν επίσης δακρυγόνα», σημειώνει η ακαδημαϊκός, σύμφωνα με το δίκτυο BBC.

Ανεξάρτητα όμως από τη θέλησή της, η Τσέιντα Σουνγκούρ θα μείνει πιθανόν για πάντα στην ιστορία ως «η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα», εικόνα – σύμβολο του μαζικού αντικυβερνητικού κινήματος της πλατείας Ταξίμ του Ιουνίου 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή