Κοινωνία γνώσης, κρίσης, παρέμβασης, αλληλεγγύης και δράσης η πρόταση των φορέων για αποτελεσματική «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση»

Δελτίο Τύπου
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 12:41
UPD:12:41
A- A A+

Ως αποτέλεσμα της ανοικτής δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD)

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, με επιτυχία, η ανοικτή δημόσια συζήτηση με θέμα «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ως συνεισφορά στο πλαίσιο της GREEN WEEK 2013 που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Κατά την αξιολόγηση των μεθόδων, τεχνικών και διαδικασιών ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών όπως εφαρμόζονται σήμερα, επικράτησε η άποψη ότι παρότι η πολιτεία έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, στην πράξη, η πρόθεση αυτή δε διαφαίνεται να έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών σε διαβουλεύσεις περιβαλλοντικών θεμάτων. Αφενός λόγω αγκυλώσεων που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, και αφετέρου λόγω έλλειψης κοινωνικότητας, φαντασίας ή οιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους των πολιτών, και ταυτόχρονα άρνησης τους σε κάθε τι νέο και καινοτόμο.

Δίνοντας ωστόσο έναν αισιόδοξο τόνο, οι εισηγητές ανέδειξαν τη γνώση και την παιδεία ως βασικά εργαλεία στην υπέρβαση των παραπάνω αγκυλώσεων, τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνίας γνώσης, κρίσης, παρέμβασης, λύσεων, αλληλεγγύης και δράσης.  Κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι βασική παράμετρος στην προσέγγιση της αειφόρου ανάπτυξης οφείλει να είναι η εφαρμογή ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με τη συνεισφορά των ΜΜΕ, προβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα νέο πρότυπο συμμετοχής των πολιτών.

Στην εκδήλωση, που ήταν ανοιχτή για το κοινό, συμμετείχαν με ομιλίες τους εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κλάδου, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: ο κ. Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, η κα. Στέλλα Κυβέλου, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Γιώργος Αγερίδης, εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής CISD, η κα. Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΚΑΠΕ, ο κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, η κα.  Θεοδότα Νάντσου της WWF Hellas, και ο κ. Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, ενώ το συντονισμό ανέλαβε η κα. Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος του CISD.

Κατά την ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση των εισηγητών με τους παρευρισκόμενους, αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και δικτύωσης όλων των ζωντανών δυνάμεων του τόπου προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής της πολιτικής διακυβέρνησης με κύριο συστατικό την άμεση δημοκρατία.
 

Προτεινόμενα για εσάς