Ο Ρόμπερτ Γουίλσον μάς συστήνει τον εαυτό του

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 11:30

Ο Ρόμπερτ Γουίλσον αυτοσυστήνεται  σε μια ιδιότυπη διάλεξη – περφόμανς, με τίτλο «Έχετε ξανάρθει; Όχι, είναι η πρώτη φορά», η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

A- A A+

Συνδυάζοντας αμέτρητες εντυπωσιακές εικόνες από όλο το εύρος της καριέρας του, ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης Ρόμπερτ Γουίλσον προσφέρει μια σφαιρική αυτοπροσωπογραφία της δημιουργικής διαδικασίας του, παρουσιάζοντάς μας ο ίδιος τον εαυτό του.

Σκηνοθέτης, εικαστικός και σκηνογράφος και έχοντας, επίσης,  ασχοληθεί με τη χορογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την περφόμανς, ο Ρόμπερτ Γουίλσον αυτοσυστήνεται  σε μια ιδιότυπη διάλεξη – περφόμανς, με τίτλο «Έχετε ξανάρθει; Όχι, είναι η πρώτη φορά», η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πορτρέτο της Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Η διάρκειας περίπου τριών ωρών περφόμανς, που παρουσιάζεται με αφορμή την έκθεση του Ρόμπερτ Γουίλσον με τίτλο «Video Portraits», η οποία φιλοξενείται στη Στέγη έως τις 7 Ιουλίου, αποτελεί μία συνολική αυτοπαρουσίαση του έργου του, ενώ μετά την παράσταση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του.

Στο ιδιότυπο αυτό εγχείρημα, ο καλλιτέχνης ανατρέχει στα πρωτότυπα έργα - ορόσημα που έχει ανεβάσει, ανάμεσά τους τα «Deaf man glance» (Το βλέμμα του κωφού), «A letter for Queen Victoria» (Επιστολή για τη βασίλισσα Βικτόρια), «Einstein on the beach» (Ο Αϊνστάιν στην παραλία), για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Philip Glass, «The civil wars» (Οι εμφύλιοι πόλεμοι) και «The black rider» (Ο μαύρος καβαλάρης), καθώς και στο καταξιωμένο έργο του πάνω σε κλασικά θεατρικά και όπερες, όπως είναι οι σκηνοθεσίες του στο «Madama Butterfly», στον «Κύκλο των δαχτυλιδιών» του Βάγκνερ, στον «Μαγικό αυλό», στο «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν και στο «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ.

«Video portraits»

Φίλιπ Γκλας και Ρόμπερ Γουίλσον.

Την ημέρα της παράστασης, οι θεατές της περφόμανς θα έχουν δωρεάν είσοδό στην έκθεση, στην οποία ο Ρόμπερτ Γουίλσον παρουσιάζει τα 60 περίπου video portraits, τα οποία συνέλαβε και σκηνοθέτησε από το 2004 έως το 2009, με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και ζώα, αλλά και τις ολοκαίνουριες εκδοχές των video portraits των Ζουλιέτ Μπινός, Σων Πεν και Χόρνεντ Φρογκ, σε πρώτη παγκόσμια προβολή.

Ο Ρόμπερτ Γουίλσον παρουσιάζει τα 60 περίπου video portraits, τα οποία συνέλαβε και σκηνοθέτησε από το 2004 έως το 2009, με πρωταγωνιστές διάσημους ηθοποιούς.

Χρησιμοποιώντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ο καλλιτέχνης επενδύει κάθε ένα από τα πορτραίτα με μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση μεγάλων δημιουργών, όπως οι Λου Ριντ, Νίνο Ρότα, Ντέιβιντ Μπερν, Τομ Γουέιτς, Μπέρναρντ Χέρμαν και Μάικλ Γκαλάσο ή με ενορχηστρώσεις έργων των Μπαχ, Μπετόβεν, Μασενέ, Τσαϊκόφσκι και Βάγκνερ.

Τα έργα έχουν συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης, που δημιουργούν υπόγειους και σαρκαστικούς συνειρμούς στον θεατή. Ορισμένα από τα πορτραίτα παρουσιάζονται σε πολλαπλές εκδοχές, ενώ σε όλα τα έργα, παρά τη φαινομενική στασιμότητα των ηρώων, διακρίνεται μία αργή εξελικτική διαδικασία.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25, 15 ευρώ, μειωμένο: 10, 12, 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00. Η έκθεση «Video portraits» παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 12:00 - 21:00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 8 ευρώ, μειωμένο: 4 ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς