Ν. Κορέα: Φιλόδοξο σχέδιο για χρηματιστήριο άνθρακα

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 21:35
UPD:21:35
SHUTTERSTOCK

Μετά από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση στη Σεούλ αναμένεται να καθορίσει την τιμή του άνθρακα και να αποφασίσει πού θα διαθέσει 480 δωρεάν άδειες, προτού αρχίσει να χρεώνει τις βιομηχανίες για τις εκπομπές τους.

A- A A+

Αψηφώντας τη σθεναρή αντίσταση της βιομηχανίας, η Νότια Κορέα υιοθέτησε σχέδιο για τη δημιουργία ενός από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα εμπορίας ρύπων στον κόσμο.

Οι πρώτες άδειες θα δοθούν δοκιμαστικά μέσα στο 2014 προκειμένου το πρόγραμμα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου παρόμοια σχέδια είχαν διχάσει το κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με 148 ψήφους υπέρ και μόλις 3 κατά.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ασιατική χώρα κατά 30% έως το 2020. Η απόφαση ελήφθη μετά από το «σοκ» της μεγαλύτερης από το 1993 αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, το 2010. Η ζήτηση για χάλυβα και ηλεκτρικό ρεύμα οδήγησε σε «εκτόξευση» των εκπομπών κατά 9,8% σε σχέση με το 2009.

Μετά από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση στη Σεούλ αναμένεται να καθορίσει την τιμή του άνθρακα και να αποφασίσει πού θα διαθέσει 480 δωρεάν άδειες, προτού αρχίσει να χρεώνει τις βιομηχανίες για τις εκπομπές τους.

«Αυτό γίνεται για να αναπτυχθούν πράσινες βιομηχανικές τεχνολογίες και τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας», εξήγησε μιλώντας στο Reuters ο Γιανγκ Σου Γκιλ, επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής για την πράσινη ανάπτυξη. «Τελικά θέλουμε να οργανώσουμε αγορές για την πράσινη επιχειρηματικότητα πριν από άλλες χώρες».

Σύμφωνα με αναλυτές, οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ασαφείς, γι’ αυτό και είναι δύσκολο προς το παρόν να προβλεφθεί κατά πόσο αυτό μπορεί να συνδεθεί με παρόμοια προγράμματα άλλων χωρών ή να επηρεάσει το παγκόσμιο πρόγραμμα μείωσης εκπομπών του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του οποίου οι εταιρείες μπορούν να ανταλλάξουν ή να αγοράσουν δικαιώματα από προγράμματα καθαρής ενέργειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή