Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο ρύπων

«Ήττα» του backloading στο Ευρωκοινοβούλιο
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 16:45
UPD:16:45
REUTERS/JASON LEE

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των πολεμίων ήταν ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα προκαλούσε αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

A- A A+

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα μετά από το «όχι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση για διόρθωση του χρηματιστηρίου ρύπων μέσω τεχνητής απόσυρσης εκατοντάδων εκατομμυρίων δικαιωμάτων, ένα μέτρο που είναι ευρύτερα γνωστό ως backloading.

334 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης του μέτρου, 315 ψήφισαν κατά, ενώ περισσότεροι από 60 προτίμησαν την αποχή. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των πολεμίων ήταν ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα προκαλούσε αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδική Προεδρία κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξακολουθήσουν να εργάζονται πάνω σε μία συμφωνία προς όφελος της αγοράς άνθρακα.

Η απόφαση πυροδότησε πτώση 43% της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα, στα 2,63 ευρώ ανά τόνο – ποσό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ – ενώ στη συνέχεια κατεγράφη μικρή ανάκαμψη στα 2,93 ευρώ. Στη Γερμανία, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν πτώση 3%, στα 39,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τι πρέπει να γίνει, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα υιοθέτησης, καθώς χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία τη δεύτερη φορά», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής θεμάτων άνθρακα Μάρκους Φέρντιναντ.

Το μέτρο του backloading ήταν μια πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε την παρακράτηση τμήματος του πλεονάσματος αδειών άνθρακα που επρόκειτο να διοχετευθούν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) την περίοδο 2013-2015, με στόχο την τόνωση των τιμών, μετά από συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ. Οι τιμές έφθασαν στο ζενίθ των 30 ευρώ, το 2008.

Επιπλέον, ήταν εξαρχής σαφές ότι το μέτρο θα είχε χαρακτήρα... ασπιρίνης, ανακουφίζοντας προσωρινά την αγορά και ανοίγοντας το δρόμο για πιο μακροπρόθεσμη μεταρρύθμισή της. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή τη στιγμή το πλεόνασμα ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι το ETS τέθηκε σε εφαρμογή το 2005 με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών από περίπου 12.000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια στα 27 κράτη-μέλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή