Σλοβενία: Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 14:07
UPD:14:20
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ.

A- A A+

Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Λουμπλιάνας ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα για το σκάνδαλο διαφθοράς «Patria».

Συγκεκριμένα ο Γιάνσα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και οι συγκατηγορούμενοί του, Τόνε Κρκόβιτς και Ίβαν Τσρνκόβιτς, σε 22 μήνες φυλάκιση. Έκαστος των κατηγορουμένων καλείται επίσης να καταβάλει πρόστιμο 37.000 ευρώ.

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και ήδη οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την έναρξη της δίκης το Σεπτέμβριο του 2011, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι είναι αθώοι επιμένοντας ότι πρόκειται για στημένη δίκη, με στόχο την υπονόμευση της πολιτικής καριέρας του Γιάνσα.

Στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι είναι αόριστες οι κατηγορίες και ότι δεν προσδιορίστηκαν ο χρόνος, ο τόπος και τα στοιχεία του εγκλήματος, για το οποίο κατηγορείται ο Γιάνεζ Γιάνσα.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 24 μηνών για τον πρώην πρωθυπουργό και ποινή φυλάκισης 22 μηνών για τον ταξίαρχο του σλοβενικού στρατού Τόνε Κρκοβιτς και τον Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντή της εταιρείας Rotis, αντιπροσώπου της φιλανδικής αμυντικής βιομηχανίας στη Σλοβενία, καθώς και την επιβολή προστίμου 37.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι "λαδώθηκαν" για να διασφαλίσουν το συμβόλαιο ύψους 278 εκατ. ευρώ για την αγορά οκτώ τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέγιστη ποινή για τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι φυλάκιση τριών ετών.

Η δίκη αφορούσε αρχικά και τον σλοβένο επιχειρηματία Γιόζε Ζαγκόζεν και τον σλοβενικής καταγωγής επιχειρηματία Βάλτερ Βολφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στον Καναδά, αλλά εξαιρέθηκαν επειδή απουσίαζαν. Ο πρώτος επικαλέστηκε λόγους υγείας και ο δεύτερος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης επειδή δεν παρέστη στο δικαστήριο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Έξω από το δικαστικό μέγαρο, οργανώθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον πρώην πρωθυπουργό, ενώ αναγγέλθηκε και αντιδιαδήλωση.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση συμπαράστασης φώναζαν "Γιάνσα, Γιάνσα", την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός έφθασε στο δικαστήριο και τραγουδούσαν πατριωτικά τραγούδια. «Αν δεν αθωωθούν, κάτι λάθος συμβαίνει με τη δικαιοσύνη», τόνισε ένας από τους διαδηλωτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή