Συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στη Σλοβενία

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 12:58
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Σε μία πρώτη δήλωση για τις εξελίξεις η Μπράτουσεκ τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία τερματίστηκε.

A- A A+

Οι πρόεδροι τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας υπέγραψαν τελικά αργά χθες το βράδυ τη συμφωνία συγκρότησης νέου κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής την Αλένκα Μπράτουσεκ.

Η συμφωνία συνεργασίας θέτει 12 προτεραιότητες, με πρώτη την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα. Σε μία πρώτη δήλωση για τις εξελίξεις η Μπράτουσεκ τόνισε ότι η πολιτική κρίση στη Σλοβενία τερματίστηκε.

Όπως είπε, τη συμφωνία υπέγραψαν όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων που είναι βέβαοι ότι η Σλοβενία θα αποκτήσει ισχυρή κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις.

Εκτός από την ίδια που ηγείται της Θετικής Σλοβενίας (SP), υπέγραψε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), Ίγκορ Λούκσιτς, ο αρχηγός της Λίστας Πολιτών (DL), Γκρέγκορ Βίραντ και ο αρχητός του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), Καρλ Έριαβετς. 

«Είναι προφανές ότι λαμβάνουν τέλος οι απειλές και οι προσβολές στη χώρα μας και υπόσχομαι ότι αρχίζει περίοδος συνεργασίας, συζήτησης και αναζήτησης θετικών λύσεων για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε η Μπράτουσεκ.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα εστιάσει στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στη διαμόρφωση κανόνων, στη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.

Οι τέσσερις πολιτικοί δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της οικονομίας και σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, για υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, μάχη κατά της διαφθοράς και βιώσιμη χρήση των φυσικών πηγών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή