Παράλληλες μνήμες από μία πόλη σύμβολο

Δέκα ηθοποιοί ζωντανεύουν εικόνες μιας κοσμοπολίτικης Σμύρνης
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 10:16
UPD:18:50
ANSA/SMIRNE

Το έργο «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir» της Νεσρίν Καζάνκαγια, παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

A- A A+

Οι συγκρούσεις, η απόλυτη οδύνη και τα ματαιωμένα όνειρα της όμορφης Σμύρνης, που από αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών, εθνικοτήτων και θρησκειών, έγινε το σύμβολο του ξεριζωμού και του πόνου, ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή.

Ξυπνώντας μελανές μνήμες  της ιστορίας μας, το έργο «Ω Σμύρνη μου, όμορφή μου Izmir» της Νεσρίν Καζάνκαγια, που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών από το τουρκικό Θέατρο Πέρα, παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, την Τετάρτη  5 και την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Το Θέατρο Πέρα - που ιδρύθηκε την περίοδο 2000 – 2001, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και θεατρικής συγγραφέα Νεσρίν Καζάνκαγια και δραστηριοποιείται στην Κωνσταντινούπολη - έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, περιοδεύοντας ανά τον κόσμο,  και μας ταξιδεύει στη Σμύρνη του 1923, σκιαγραφώντας τα τραγικά γεγονότα της πτώση της.
Δέκα ηθοποιοί ζωντανεύουν εικόνες μιας κοσμοπολίτικης Σμύρνης, ανακαλώντας, παράλληλα, το τραγικό της τέλος, τις ελπίδες και τα όνειρα που έγιναν στάχτη, ενώ τούρκικα και ελληνικά τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά, όχι ως μουσική υπόκρουση, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου, αποδεικνύοντας και υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ των δύο πολιτισμών και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, που για τόσους αιώνες έζησαν στενά.

Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα πάντα

Έναν χρόνο μετά την ολοσχερή καταστροφή της Σμύρνης και ενώ έχει τελειώσει η μεγάλη μικρασιατική αναμέτρηση, τα γεγονότα είναι καταιγιστικά και η ζωή των ανθρώπων που έχει πληγωθεί βαθιά από τους απανωτούς πολέμους και τις εχθροπραξίες, αλλάζει ριζικά.
Η Συνθήκη της Λωζάννης απαιτεί την ανταλλαγή πληθυσμών και αυτό το συγκλονιστικό γεγονός γίνεται η αφορμή, για να μεταφερθούμε ως θεατές στην έπαυλη της οικογένειας Βλαστού, μιας ευκατάστατης ελληνικής οικογένειας με ρίζες στην Ανατολία, που εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη ζωή, την περιουσία και τις αναμνήσεις της, για να βρεθεί βιαίως στην Ελλάδα.

Η Νεσρίν Καζάνκαγια.

Η ιστορία της οικογένειας καθρεφτίζει την ιστορία των Ελλήνων της περιοχής, μέσα από τις αναμνήσεις ενός μεγαλειώδους παρελθόντος, τις ανθρώπινες απώλειες στους απανωτούς πολέμους και στις εχθροπραξίες και τις μικρές και μεγαλύτερες τραγωδίες ανθρώπων που υπήρξαν στενά δεμένοι με την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παράλληλα, όμως, παρακολουθούμε και τις ζωές των Τούρκων, που είναι μάρτυρες των ίδιων ιστορικών γεγονότων και τα έχουν ζήσει από τη δική τους σκοπιά, με τις δικές τους απώλειες και τη δική τους συναισθηματική φόρτιση.     

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Νεσρίν Καζάνκαγια, βοηθός σκηνοθέτη: Ζεϊνέπ Οζντέν, δραματουργία: Σαφάκ Ερουγιάρ, σκηνικά: Μπασάκ Οζντογάν, κοστούμια: Φατμά Οζτούρκ, φωτισμοί: Ζεϊνέπ Οζντέν. Ερμηνεύουν: Αϊσάν Σουμερτζάν, Μουχάμμετ Ουζουνέρ, Νεσρίν Καζάνκαγια, Ντέφνε Χαλμάν / Μπασάκ Μεσέ, Εμρέ Τσακμάν, Ντογάν Ακντογάν, Λίντα Τσαντίρ, Ιλκέρ Γιγέν, Σελίν Σεβντάρ, Ασίρ Άκκαγια.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Η, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 10 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65: 10 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου, Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 -17.00, Σάββατο: 09.00 - 15.00), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Δευτέρα – Κυριακή: 09.00 -14.00 και 18.00 - 21.00), βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, καταστήματα Public, στην Πειραιώς 260 (δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης), τηλεφωνικά: 210 3272000, ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς