Τουρκία: Δεν προήλθε από σφαίρα ο θάνατος διαδηλωτή, κατά τον εισαγγελέα

Επικαλείται την ιατροδικαστική έκθεση
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 21:15
UPD:23:06
REUTERS/MURAD SEZER

Καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία δεν γνωστοποιεί προς το παρόν την ρίψη πυροβολισμών είτε από την αστυνομία, είτε από διαδηλωτές.

A- A A+

Η πρώτη έκθεση από την νεκροψία που έγινε στον 22χρονο διαδηλωτή ο οποίος σκοτώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην Χατάι  της νότιας Τουρκίας, κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της κυβέρνησης, δεν επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε από σφαίρα, όπως είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας.

«Η νεκροψία δεν έδειξε κανένα σημείο εισόδου ή εξόδου μιας σφαίρας πυροβόλου όπλου, ούτε κάποιο τραύμα στους εγκεφαλικούς ιστούς που να δείχνει την τροχιά μιας σφαίρας», διευκρίνισε ο δικαστικός λειτουργός.

Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν κάταγμα στην κρανιακή κοιλότητα 3 επί 2,5 εκατοστών, χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να αποφανθούν για τα αίτια του θανάτου του νεαρού διαδηλωτή, πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τουρκία: Διαδηλώσεις παρά τη δημόσια απολογία Αρίντς

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, παρά την κυβερνητική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά τη δημόσια απολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Το κοινωνικό μέτωπο της διαμαρτυρίας διευρύνεται. Εκτός από τους εργαζομένους στο δημόσιο τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και άλλα συνδικάτα. Οι διαδηλώσεις όμως φαίνεται να κερδίζουν ευρύτερη πολιτική στήριξη. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην επαρχία Χατάι μετά τον θάνατο του Αμπντουλάχ Κομέρτ. Ο εισαγγελέας διαψεύδει ότι ο θάνατος του 22χρονου διαδηλωτή προήλθε από σφαίρα, επικαλούμενος την έκθεση του ιατροδικαστή. 

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του κυβερνήτη της Χατάι ανέφερε ότι ο Αμπντουλάχ Κομέρτ εξέπνευσε στο νοσοκομείο, αφού τραυματίστηκε σοβαρά «από πυροβολισμούς οι οποίοι ερρίφθησαν από ένα άγνωστο πρόσωπο».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο θάνατος του Κομέρτ είναι ο δεύτερος ο οποίος συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία από την Παρασκευή και έχουν λάβει χαρακτήρα αντίθεσης προς το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία δεν γνωστοποιεί προς το παρόν την ρίψη πυροβολισμών είτε από την αστυνομία, είτε από διαδηλωτές.

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές δήλωσαν, ωστόσο, ότι ο νεαρός άνδρας τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, Χασάν Ακγκιόλ, τον οποίο επικαλείται το δίκτυο πληροφόρησης NTV, ο Αμπντουλάχ Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή