Μέρκελ: 100 εκατομμύρια ευρώ άμεσα για τους πλημμυροπαθείς

Το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ του κρατιδίου της Βαυαρίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 17:43
UPD:18:01
REUTERS/HANDOUT

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επισκέφτηκε την Τρίτη περιοχές που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

A- A A+

Άμεση εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ υποσχέθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στα θύματα των χειρότερων πλημμυρών στη Γερμανία εδώ και μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις πληγείσες περιοχές.

Στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν μακριά από τις οικίες τους στη Βαυαρία.

REUTERS
Γερμανία: Επίσκεψη Μέρκελ στους πλημμυροπαθείς

Στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν μακριά από τις οικίες τους στη Βαυαρία. «Μολονότι τα επίπεδα των υδάτων υποχωρούν με αργούς ρυθμούς στο Πάσαου, οι επιπτώσεις της πλημμύρας θα υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στους δρόμους  της πόλης της Κάτω Βαυαρίας.

«Μολονότι τα επίπεδα των υδάτων υποχωρούν με αργούς ρυθμούς στο Πάσαου, οι επιπτώσεις της πλημμύρας θα υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στους δρόμους  της πόλης της Κάτω Βαυαρίας.

«Γι’ αυτό το λόγο 100 εκατομμύρια ευρώ άμεσης βοήθειας θα χορηγηθούν τόσο από το κράτος της Βαυαρίας, όσο και από την ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση. Θα τα μοιράσουμε στη μέση, 50 και 50», συμπλήρωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι πλέον το βασικό είναι η βοήθεια να φθάσει γρήγορα στους ανθρώπους οι οποίοι την έχουν ανάγκη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε αργότερα και την πόλη Πίρνα στη Σαξονία, ενώ το απόγευμα αναμενόταν να κάνει στάση και στην πόλη του Γκράιτς, στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Σε δηλώσεις του, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Ράμζαουερ, σημείωσε ότι η καταστροφή λόγω των πλημμυρών πιθανότατα θα στοιχήσει στη Γερμανία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ξεπέρασαν τους 10 οι νεκροί στην Κεντρική Ευρώπη

Τουλάχιστον 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία και Γερμανία από τις εκτεταμένες πλημμύρες που πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ολόκληρες περιοχές στα νότια και βόρεια προάστια της Πράγας, στην Τσεχία, έχουν βυθιστεί στο νερό, όπως ο ζωολογικός κήπος της πόλης, στη διάρκεια των πιο εκτεταμένων βροχοπτώσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Σχεδόν 2.700 άνθιρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

REUTERS

Στο μεταξύ έχει διακοπεί η λειτουργία σε μεγάλο τμήμα του δικτύου του υπογείου σιδηροδρόμου στο κέντρο της Πράγας ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι θα παραμείνει κλειστό για μέρες. Περίπου 60 δρόμοι στην τσεχική πρωτεύουσα έχουν κλείσει καθώς και ορισμένες γραμμές του τραμ.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το επόμενο διάστημα η στάθμη του νερού στην Τσεχία θα υποχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ωστόσο νέα κακοκαιρία θα πλήξει τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υποσχέθηκε να διαθέσει 300 εκατ. κορόνες (11,6 εκατ. ευρώ) για τις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε παρόχθιες περιοχές της Αυστρίας κατά μήκος του Δούναβη αλλά και στην Ουγγαρία ενώ και ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, υποσχέθηκε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

Στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση συναγερμού το πρωί, φοβούμενος ότι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πλημμύρες όπως εκείνες του 2002.

Η τελευταία φορά που η Κεντρική Ευρώπη έζησε παρόμοιες πλημμύρες ήταν το 2002, όταν πέθαναν 17 άνθρωποι στην Τσεχία ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή