Επική «Ιλιάδα» για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 16:04
UPD:16:04
A- A A+

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τί σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Μεγάλα ερωτήματα από ένα μυθικό έπος, χωρίς νικητές και ηττημένους.

Σε έναν πεντάωρο σκηνικό μαραθώνιο, ο Στάθης Λιβαθινός παρουσιάζει για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο ολόκληρη τη «Ιλιάδα» του Ομήρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο κτήριο της Πειραιώς 260, από τις 4 έως και τις 8 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

Έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δύναμης

ELINA GIOUNANLI
Αποτελώντας τη συνομιλία δύο γενεών: του αψύ και θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα και του σοφού πατέρα Πριάμου, μέσα από την οποία διερευνάται το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν, έστω και για λίγο, καταλήγοντας στο ότι η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης, καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση, το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού Κύκλου είναι ένα έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δυναμικής. Είναι η  απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Αυτή η δύναμη και η αισθητική του ωριμότητα μαγνητίζει εδώ και χρόνια τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος ξεκίνησε με τους συνεργάτες του τις πρόβες πάνω στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παρουσιάσει τις 24 ραψωδίες της συγκλονιστικής «Ιλιάδας» σε αυτήν την παράσταση, από την οποία αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ξεκίνησε με τους συνεργάτες του τις πρόβες πάνω στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παρουσιάσει τις 24 ραψωδίες της συγκλονιστικής «Ιλιάδας» σε αυτήν την παράσταση, από την οποία αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Με μία απόλυτα σύγχρονη θεματική προσέγγιση, 15 ηθοποιοί ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή, για να αφηγηθούν σαν σημερινοί ραψωδοί την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών, μετατρέποντας το συνταρακτικό ομηρικό κείμενο σε σκληρές, αλλά και τρυφερές ποιητικές εικόνες.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, σκηνική διασκευή και επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός - Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης, σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική σύνθεση -  σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κινησιολογική προετοιμασία και πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε (μάχιμος μοναχός Σαολίν), επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet, βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γαλανάκη - Νεφέλη Μυρωδιά,  σύμβουλος για τη δραματουργία: Στρατής Πασχάλης, επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος, διεύθυνση - εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions/Γιολάντα Μαρκοπούλου - Μαρία Δούρου, συμπαραγωγή: Polyplanity productions - Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου, κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 – Χώρος Δ, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης (με τρία διαλείμματα): 5 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65: 15 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: www.greekfestival.gr.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς