Υπέρ της ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ οι Σλοβένοι

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 11:35
A- A A+

Την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η πλειοψηφία των Σλοβένων, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του διπλού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το 89,17% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 66,77% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με τα exit polls του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου POP TV, το 90,7% υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 56,1% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το περιθώριο λάθους είναι 2,5%.

«Είναι ένα πολύ καλό και πειστικό αποτέλεσμα και είμαι ευτυχής που οι Σλοβένοι έλαβαν αυτή τη σωστή και υπεύθυνη απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Γιάνες Ντρνόβσεκ.

«Οι Σλοβένοι ψηφοφόροι εκμεταλλεύτηκαν μια ιστορική ευκαιρία, ενώ η ίδια η Σλοβενία αποδεικνύεται μια σοφή και συνετή χώρα με τη σημερινή της απόφαση», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ.

Η Σλοβενία αναμένεται να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο, καθώς προς το τέλος του περασμένου έτους έλαβε σχετικές προσκλήσεις στις συνόδους κορυφής της Πράγας και της Κοπεγχάγης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως δημοψήφισμα για την ειρήνη. Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι αυτήν την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, μια τέτοια δέσμευση απέναντι στην Ευρώπη, που αποσκοπεί στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή