Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 11:35

Υπέρ της ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ οι Σλοβένοι

Την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η πλειοψηφία των Σλοβένων, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα του διπλού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σλοβενία.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το 89,17% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 66,77% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με τα exit polls του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου POP TV, το 90,7% υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 56,1% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το περιθώριο λάθους είναι 2,5%.

«Είναι ένα πολύ καλό και πειστικό αποτέλεσμα και είμαι ευτυχής που οι Σλοβένοι έλαβαν αυτή τη σωστή και υπεύθυνη απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Γιάνες Ντρνόβσεκ.

«Οι Σλοβένοι ψηφοφόροι εκμεταλλεύτηκαν μια ιστορική ευκαιρία, ενώ η ίδια η Σλοβενία αποδεικνύεται μια σοφή και συνετή χώρα με τη σημερινή της απόφαση», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ.

Η Σλοβενία αναμένεται να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο, καθώς προς το τέλος του περασμένου έτους έλαβε σχετικές προσκλήσεις στις συνόδους κορυφής της Πράγας και της Κοπεγχάγης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως δημοψήφισμα για την ειρήνη. Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι αυτήν την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ, μια τέτοια δέσμευση απέναντι στην Ευρώπη, που αποσκοπεί στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.