Νάρθηκες συμπίεσης για τα πόδια αποτρέπουν τους θρόμβους

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 10:07
UPD:10:07
Shutterstock
A- A A+

Μια απλή λύση για ένα επικίνδυνο πρόβλημα, που μπορεί να στερήσει ακόμη και τη ζωή στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, βρήκαν επιστήμονες στη Σκοτία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου δημιούργησαν ειδικούς νάρθηκες συμπίεσης για τα πόδια, οι οποίοι γεμίζουν με αέρα και τα πιέζουν ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός θρόμβων.

Στη δοκιμή που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες συμμετείχαν 2.876 ασθενείς, από τους οποίους μία ομάδα φορούσε τους νάρθηκες για διάστημα ενός μήνα ή και λιγότερο, αν εν τω μεταξύ είχαν καταφέρει να κινηθούν ξανά.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι θρόμβοι που σχηματίστηκαν στους ασθενείς που δοκίμασαν τη νέα μέθοδο ήταν σαφώς λιγότεροι – συγκεκριμένα εμφάνισε θρόμβους το 8,5% από αυτούς, ενώ από τους υπόλοιπους το 12,5%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την υγεία των ασθενών και είναι βέβαιοι ότι θα συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών θανάτων.

Από την άλλη, γιατροί του Western General Hospital δήλωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώνονται, αλλά σαφώς αποφεύγονται τα προβλήματα που προκαλούνται σε πολλούς ασθενείς από τη χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

«Πρόκειται για μια ασφαλή και οικονομική μέθοδο, που μειώνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στη Βρετανία θα βοηθήσει περίπου 60.000 ασθενείς», είπε στο BBC ο καθηγητής Martin Dennis από το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, συμπληρώνοντας ότι από αυτά τα περιστατικά, θα προληφθούν 3.000 θάνατοι.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή