Αυστρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της τουρκικής κυβέρνησης

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 15:44
UPD:16:41
EPA/HERBERT P. OCZERET

Βιεννέζοι διαδηλωτές ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Κράτα γερά, πάρκο Γκεζί. Η Βιέννη είναι μαζί σου», και «Κωνσταντινούπολη, δεν είσαι μόνη», στην πορεία την οποία έκαναν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

A- A A+

Περίπου 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Βιέννη εναντίον της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέρ των διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη.

Οι βιεννέζοι διαδηλωτές ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Κράτα γερά, πάρκο Γκεζί. Η Βιέννη είναι μαζί σου», και «Κωνσταντινούπολη, δεν είσαι μόνη», στην πορεία την οποία έκαναν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συγκεντρώσεις υπέρ του τουρκικού λαού σε ευρωπαϊκές πόλεις

Εκδηλώσεις αλληλέγγυης απέναντι στον τουρκικό λαό εκδηλώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στις Βρυξέλλες εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σταθούν στο πλάι του τουρκικού λαού, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν. Στα πανό των διαδηλωτών κυριάρχησαν φωτογραφίες του Κεμάλ καθώς και συνθήματα υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1923.

Άλλοι καλούσαν να σταματήσει η αστυνομική βία, ενώ αποκάλεσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν «δολοφόνο».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
«Τσουνάμι» συμπαράστασης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ

Ευρωπαϊκό κύμα αλληλεγγύης υπέρ των διαδηλωτών στην Τουρκία και εναντίον της αστυνομικής βίας. Έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο η κινητοποίηση μαζική και η αλληλεγγύη η λέξη που βρίσκεται στα στόματα όλων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς στην κρατιδιακή Βουλή του Βερολίνου Χακάν Τας μιλάει εξ ονόματος όλων, όταν λέει πως το πλήθος βρίσκεται νοερά στην πλατεία Ταξίμ. Ανάλογο σκηνικό και στο Άμστερνταμ. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην ολλανδική πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας την κατάχρηση εξουσίας της τουρκικής αστυνομίας. Το κύμα συμπαράστασης δεν σταματά στο Βερολίνο ή στο Άμστερνταμ ή ακόμη και στην Ευρώπη. Όσο η βία στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας συνεχίζεται, τόσο θα υπάρχουν διαδηλωτές σε ευρωπαϊκά ή μη αστικά κέντρα που θα τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν επεισόδια, ανέφερε η αστυνομία της Βιέννης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή