Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Υπερβαίνουν τους 1.000 οι τραυματίες των συγκρούσεων
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 19:12
UPD:03/06/2013 12:29
REUTERS/MURAD SEZER

Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

A- A A+

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαγόρευαν την πρόσβαση, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, οι διαδηλωτές γιορτάζουν την «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη «νίκη» τους επί του τούρκου πρωθυπουργού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν ότι προτίθενται να μείνουν στην πλατεία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας και κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία βρέθηκε το απόγευμα και ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσει εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα όπως «ενωθείτε ενάντια στο φασισμό» και «κυβέρνηση παραιτήσου», προσπαθώντας να φθάσουν προς την πλατεία Ταξίμ.

Στην πλατεία και στις γύρω περιοχές της τουρκικής μεγαλούπολης έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή μαζικές ταραχές, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για αναμόρφωση μέρους της πλατείας με τη μαζική κοπή δέντρων, οι οποίες όμως γρήγορα έλαβαν ανοικτό αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ελικόπτερα της τουρκικής αστυνομίας ίπτανται πάνω από τους δρόμους όπου βρίσκονται οι διαδηλωτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανασυντάσσονται μετά τις συγκρούσεις τους με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλωτές οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και στη συνοικία Κιζιλάι της πρωτεύουσα Άγκυρας,  ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και στη Σμύρνη.

Για 939 συλλήψεις κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών

Στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία έχει προχωρήσει η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, το Σάββατο το βράδυ.

«Υπήρξαν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο κ. Γκιουλέρ.

Πρόσθεσε δε ότι ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων τραυματιών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι 79.

Σε τερματισμό των διαδηλώσεων καλεί ο Ερντογάν

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε σε άμεσο τερματισμό των διαδηλώσεων, παραδεχόμενος ότι υπήρξαν περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας από πλευράς της αστυνομίας.

«Κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται εκλογές και το έθνος λαμβάνει μια απόφαση», σημείωσε ο κ. Ερντογάν σε λόγο του ο οποίος μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Εάν πρόκειται για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων, εάν αυτό είναι ένα κοινωνικό κίνημα, όπου εκείνοι συγκεντρώνουν 20, εγώ θα συγκεντρώνω 200.000 ανθρώπους. Όταν εκείνοι θα συγκεντρώνουν 100.000, εγώ θα μαζεύω 1.000.000 οπαδών του κόμματός μου», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όποιος έχει πρόβλημα με τις κυβερνητικές πολιτικές, μπορεί να εκφραστεί μέσα από το θεσμικό πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας. Καλώ τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις συγκεκριμένες πράξεις», κατέληξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε ακόμη το δικαστήριο το οποίο, το μεσημέρι, εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

«Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Με παρόμοιο τρόπο μίλησε και ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καινούργιες. Έγιναν και την εποχή του Μεντερές (δεκαετία του ‘50), αλλά και πριν από πραξικόπημα του 1980».

Την ίδια ώρα, η κεμαλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Έρντογάν ότι συμπεριφέρεται ως δικτάτορας.

«Δεκάδες χιλιάδες λένε ΟΧΙ, αντιστέκονται στον δικτάτορα. Το γεγονός ότι είστε το κυρίαρχο κόμμα δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κεντροαριστερού κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

VIMEO/MEMENTO MORI
Οδομαχίες για 2η ημέρα στην Πλατεία Ταξίμ

Εντυπωσιακό ερασιτεχνικό βίντεο από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε τούρκους διαδηλωτές και αστυνομικούς γύρω από την Πλατεία Ταξίμ.

Εκατοντάδες οι τραυματίες

Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

«Κέρδος θα ήταν να εξηγήσουμε στους ανθρώπους για το σχέδιο αναμόρφωσης της περιοχής και όχι να τους ρίχνουμε σπρέι πιπεριού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίτζ, αναγνωρίζοντας την ένταση της αστυνομικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των τραυματιών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστία κάνουν λόγο για «δυσανάλογη» χρήση βίας από πλευράς της τουρκικής αστυνομίας.

Γκιούλ: Να επικρατήσουν «λογική και ηρεμία»

Έκκληση να επικρατήσει η «λογική και η ηρεμία» απηύθυνε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, εκτιμώντας ότι οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

«Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, καλώντας την αστυνομία να ενεργεί «με μέτρο».

Συρία: Να παραιτηθεί ο Ερντογάν

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν αλ Ζόχμπι, κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι ενεργούν με «τρομοκρατικό τρόπο» εναντίον του τουρκικού λαού και κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να παραιτηθεί.

«Οι διεκδικήσεις του τουρκικού λαού δεν αξίζουν όλη αυτήν τη βία και εάν ο Ερντογάν είναι ανίκανος να χρησιμοποιήσει μη βίαια μέσα, θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο κ. Ζοχμπί, σύμφωνα με τη δημόσια συριακή τηλεόραση.

«Ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα του με τρομοκρατικό τρόπο και καταστρέφει τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του τουρκικού λαού», συνέχισε ο σύρος υπουργός.

«Το γεγονός ότι καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει σύνδεση με την πραγματικότητα. Ευχόμαστε στον τουρκικό λαό να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία και συμβουλεύουμε τον Ερντογάν να δείξει φρόνηση και να μην συμπεριφέρεται στον τουρκικό λαό όπως συμπεριφέρεται στον συριακό», κατέληξε ο κ. Ζοχμπί.

Η Άγκυρα στηρίζει τους σύρους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και φιλοξενεί στο έδαφός της 400.000 σύρους πρόσφυγες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή