H Σοβιετική Ένωση… καταφύγιο των χάκερ του 2013

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 20:31
UPD:20:31
SHUTTERSTOCK
A- A A+

H Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών μπορεί να έχει πάψει να υπάρχει εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, ωστόσο το φάντασμα του πάλαι ποτέ αντίπαλου δέους της Δύσης εξακολουθεί να υπάρχει στο Ίντερνετ, υπό τη μορφή του domain .su (Soviet Union), που χρησιμοποιείται πλέον ως…καταφύγιο από πολλούς χάκερ.

Ειδικοί του χώρου της διαδικτυακής ασφάλειας θεωρούν πως το .su έχει εξελιχθεί σε χώρο όπου σπεύδουν χάκερ/ κυβερνοεγκληματίες, για δραστηριότητες όπως η αποστολή spam και οι «κυβερνοκλοπές» χρημάτων.  Μιλώντας στον Guardian, o Όρεν Ντέιβιντ, της εταιρείας RSA, λέει πως «δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, είναι θέμα business», καθώς οι κυβερνοαπατεώνες άρχισαν να μετακινούνται στο εν λόγω domain από το 2011 και μετά, όταν έγιναν πιο αυστηροί οι κανόνες λειτουργίας του ρωσικού domain, .ru. Σύμφωνα με στοιχεία του Group-IB, που διαχειρίζεται τον έναν από τους δύο ρωσικούς επίσημους φορείς παρατήρησης/επιτήρησης του Ίντερνετ, ο αριθμός των «κακόβουλων» ιστοσελίδων διπλασιάστηκε το 2011, και ξανά το 2012.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το πλέον διαβόητο «σοβιετικό» site ήταν το exposed.su,το οποίο υποτίθεται πως είχε δημοσιεύσει αρχεία πιστωτικών καρτών προσωπικοτήτων όπως η Μισέλ Ομπάμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ντόναλντ Τραμπ, και διασημοτήτων όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Jay Z, η Μπιγιονσέ και ο Τάιγκερ Γουντς. Το site έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας, ωστόσο πολλές σελίδες του .su χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο botnets (δικτύων μολυσμένων υπολογιστών) για δραστηριότητες όπως η αποστολή spam και οι επιθέσεις εναντίον άλλων ιστοσελίδων, αλλά και κυβερνοεγκληματικές ενέργειες, όπως η παραβίαση τραπεζικών λογαριασμών.

Αν και οι εταιρείες ασφαλείας κυνηγούν και κλείνουν τέτοια sites όπου και όποτε τα εντοπίζουν, το διαδικτυακό «σιδηρούν παραπέτασμα» φαίνεται να παρέχει επαρκή προστασία, καθώς, κατά τον Ελβετό ερευνητή Ρομάν Χουεσί, δημιουργό του blog παρακολούθησης botnets abuse.ch, οι «σοβιετικοί» χάκερ μπορούν να λειτουργούν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί για μήνες.

Το .su παραπέμπει στις ηρωικές πρώτες ημέρες του Ίντερνετ, όταν οι δημιουργοί του δημιουργούσαν τις καταλήξεις των χωρών. Πέρα από το .su, κάποια domains που για χώρες που δεν υπάρχουν πια είναι τα .yu (Γιουγκοσλαβία) και το .dd (Ανατολική Γερμανία), που εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, το .su επιβίωσε της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και της εμφάνισης του .ru το 1994, καθώς οι διαχειριστές του αρνούνταν πεισματικά να το αφήσουν να χαθεί, τόσο για οικονομικούς, όσο και για πατριωτικούς λόγους. Σε αυτό υπάρχουν και πολλά νόμιμα sites, όπως το stalin.su και το κωμικό site chronicle.su.

Προτεινόμενα για εσάς