Αλγόριθμοι «αυτόματης γραφής» επιστημονικών συγγραμμάτων

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 15:17
UPD:15:17
SHUTTERSTOCK

Η «καρδιά» του εγχειρήματος είναι ο ειδικός προγραμματισμός, ο οποίος μπορεί να μιμείται τη νοητική διαδικασία πίσω από τη «φορμουλαϊκή γραφή» (formulaic writing) που χρησιμοποιείται σε πανεπιστημιακά συγγράμματα.

A- A A+

Η «αυτόματη γραφή» αποτελεί έναν τρόπο γραφής όπου η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα- ωστόσο, στην περίπτωση των εξελιγμένων προγραμμάτων του Φιλ Πάρκερ, κατόχου διδακτορικού στα business economics του Wharton School, φαίνεται πως ο όρος έχει την κυριολεκτική του έννοια.

Ο Πάρκερ δεν γράφει «μόνος» του τα βιβλία του- αντίθετα, χρησιμοποιεί αλγορίθμους που συντάσσουν ένα βιβλίο/σύγγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα σε λίγα λεπτά. Η «καρδιά» του εγχειρήματος είναι ο ειδικός προγραμματισμός, ο οποίος μπορεί να μιμείται τη νοητική διαδικασία πίσω από τη «φορμουλαϊκή γραφή» (formulaic writing) που χρησιμοποιείται σε πανεπιστημιακά συγγράμματα. Η ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων απαιτεί χρόνια, ωστόσο όταν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, μπορούν να «παράγουν» ολόκληρα βιβλία μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εταιρεία του Πάρκερ, ICON Group International Inc, έχει «γράψει» έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων και συγγραμμάτων πάνω σε πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα θέματα (όχι μυθιστορήματα), αν και υπάρχουν και περιπτώσεις βιβλίων ποίησης, καθώς ο Πάρκερ θεωρεί ότι πίσω από την ποίηση υπάρχει «φόρμουλα».

Αυτό που κάνουν τα προγράμματα του Πάρκερ, όπως λέει ο ίδιος στο readwrite.com, είναι να συλλέγουν πληροφορίες και στη συνέχεια να μιμούνται τον τρόπο γραφής, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για τους ερευνητές. Κατά την άποψή του, η όλη αυτή διαδικασία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον μέσο ερευνητή, ο οποίος- κατά τον Πάρκερ- ούτως ή άλλως ξοδεύει 40-50% του χρόνου του διαβάζοντας κείμενα για τη δουλειά άλλων ερευνητών.

Όπως λέει ο ίδιος, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της «φορμουλαϊκής» μεθοδολογίας πίσω από την επιστήμη, και στη συνέχεια ο υπολογιστής μπορεί να προχωρήσει στη συγγραφή. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που «μαντεύει» τις θα ανακαλύψουν οι επιστήμονες και στη συνέχεια γράφει μία σχετική αναφορά, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που θα χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές. 

Επί της παρούσης, η δουλειά του Πάρκερ επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα, επιζητώντας θεραπείες σε διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως δεν πρόκειται για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της γραφής, αλλά απλά για έναν τρόπο αυτοματοποίησης της διαδικασίας συγγραφής μίας φόρμουλας, καθώς η εύρεση νέων δομών γνώσης μέσω δεδομένων είναι μία διαδικασία που εκτείνεται πολύ πέρα από το αντικείμενο της γραφής. «Δεν δημιούργησα έναν νέο τρόπο γραφής. Το μόνο που κάνω είναι να γράφω προγράμματα υπολογιστών που μιμούνται τον τρόπο που γράφουν οι άνθρωποι» λέει σχετικά.

Σε παρεμφερή μήκη κύματος κινούνται και εταιρείες όπως η Narrative Science και η StarSheet, που επικεντρώνονται σε αυτοματοποιημένη γραφή για εφημερίδες.

Προτεινόμενα για εσάς