Στον ψηφιακό κόσμο και συγκεκριμένα στα… άβαταρ αναζητούν επιστήμονες στη Βρετανία μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, προκειμένου να κοπάσουν οι φωνές που ακούν οι ασθενείς.
Όπως αναφέρει η Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, επιστημονική ομάδα του University College London δημιούργησε μια μέθοδο, η οποία στηρίζεται σε ειδικό software που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, ώστε οι ασθενείς να φτιάξουν ένα άβαταρ που να ταιριάζει με κάθε φωνή που ακούν!
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη μέθοδο σε ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, επίτιμος καθηγητής Julian Leff, πραγματοποίησε συνεδρίες με τους ασθενείς, μιλώντας τους μέσω των άβαταρ που έβλεπαν σε οθόνη υπολογιστή!
Οι ασθενείς έκαναν έξι συνεδρίες και μετά το τέλος τους οι περισσότεροι δήλωσαν ότι οι φωνές είχαν κοπάσει, ενώ σε τρεις είχαν σταματήσει εντελώς!
«Ενθαρρύνω τους ασθενείς να λένε στον εαυτό τους ότι δεν πρέπει να το ανέχονται αυτό και ότι πρέπει να πουν στο άβαταρ ότι λένε ανοησίες, ότι δεν πιστεύουν τίποτα από αυτά που ακούν, ότι πρέπει να φύγουν και πως δεν χρειάζονται άλλη ταλαιπωρία», είπε ο καθηγητής Leff. «Σταδιακά, το άβαταρ αλλάζει και αρχίζει να λέει ότι θα αφήσει τον ασθενή ήσυχο, ότι παραδέχεται πως του έχει χαλάσει τη ζωή και προσφέρεται να τον βοηθήσει για να βελτιώσει την καθημερινότητά του».
Μετά το τέλος αυτού του κύκλου θεραπείας οι ασθενείς δήλωσαν ότι οι φωνές είχαν μειωθεί και πως οι ίδιοι ένιωθαν λιγότερη αναστάτωση εξαιτίας τους. Επίσης, είχαν μειωθεί τα επίπεδα της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων, οι οποίες συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις κατέχουν μεγάλο ποσοστό.