Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 21:06
UPD:28/05/2013 00:03
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι πρέπει να πειστεί πως πρόκειται για μια συζήτηση με αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο.

Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ελλάδα έχουμε ένα πολίτικο μόρφωμα, απροκάλυπτα ναζιστικό, που υποκαθιστά την αστυνομία. «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου, αλλά την απάντηση τη δίνει το οργανωμένο κράτος δημοκρατικά, τη δίνουν οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι», συμπλήρωσε.

«Έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, κατά των βίαιων ρατσιστικών συμπεριφορών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυο λύσεις υπάρχουν: Η πρώτη, αυτή που προτιμά το ΠΑΣΟΚ, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα.

«Ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση», σημείωσε.

Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θέμα για τον κ. Ρουπακιώτη από το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται και δεν κατάλαβε να τίθεται και από την Νέα Δημοκρατία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο επίσης για πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, «γιατί πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά» και υποστήριξε πως πρέπει οι εταίροι να μιλήσουν για τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, επιμένω στην ανάγκη να συζητηθεί ξανά το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς όσα συμφωνήσαμε τον Ιούνιο του 2012 πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. 

Για το θέμα της ανεργίας είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με ανάπτυξη. «Ακόμα και αν πάμε πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, το 2013 και το 2014, θέλουμε μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανεργίας. Για να περιορίσουμε την ανεργία και να βρούμε δουλειά στους νέους ανθρώπους και ιδίως σε εργαζόμενους από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, στην απόλυτη ανεργία», ανέφερε.

Τέλος για τον ΦΠΑ στην εστίαση δήλωσε: «Δεν μπορεί να λέμε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα που έχουμε αποτελέσματα δημοσιονομικά χάρις στις προσπάθειές μας και να μας λένε, “όχι είναι ανώριμο αυτό θα το δούμε” και μετά ν’ ακούμε ότι “ναι, μπορεί και να γίνει”. Μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, που αρχίζει η θερινή περίοδος».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή