Στο Μαξίμου οι αρχηγοί για τη σύσκεψη

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 18:19
UPD:20:08
ΙCON PRESS /ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μέχρι τις 18.00, ώρα έναρξης της σύσκεψης, στο Μαξίμου είχαν φτάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (φωτογραφία), της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παράσχει ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς πριν την έναρξη της σύσκεψης.

A- A A+

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το ζήτημα που έχει ανακύψει εντός της κυβέρνησης με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Μέχρι τις 18.00, ώρα έναρξης της σύσκεψης, στο Μαξίμου είχαν φτάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παράσχει ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς πριν την έναρξη της σύσκεψης.

Αργότερα το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού πέρασε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, θα αναζητήσουν, από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά συμβιβαστική λύση, την ώρα που οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί συνεχίστηκαν και σήμερα.

Ως γνωστόν, η ΝΔ θεωρεί πως το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές για το ρατσισμό και δέχεται απλώς βελτιώσεις, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρουν απαραίτητο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και ζητούν την άμεση κατάθεσή του στη Βουλή.

ΚΕΝΕ: Επαρκές το ισχύον πλαίσιο

Το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία διατυπώνει την εκτίμηση ότι επαρκεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι εντοπίζει αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ κάνει λόγο και για αόριστες αναφορές μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου.

«Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου», αναφέρεται και προστίθεται ότι «ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος η βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

Η ΚΕΝΕ εκτιμά ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979.

Σε άλλο σημείο η ΚΕΝΕ τονίζει ότι «η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθεαυτήν δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης.»

Ακόμα, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της:

«Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος..», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη».

Η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει ακόμη την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ό,τι αφορά την ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.

Έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ

Η δημοσιοποίηση του πρακτικού της ΚΕΝΕ προκάλεσε έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «κακή υπηρεσία προσφέρει στην κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα».

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως κατόπιν αυτού είναι επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1.     «Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης.

2.     Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3.     Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4.     Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5.     Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012».

«Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση, και κυρίως στη ΝΔ.

«Με τον Πρωθυπουργό να αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής, οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να δείξουν αν επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του άβουλου μνημονιακού δορυφόρου» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέει, «σε μια αντιπαράθεση για τη δημοκρατία και την υπεράσπισή της, δεν χωρούν ελιγμοί τακτικής φύσης» και τονίζει πως «ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει τώρα να δείξουν αν εννοούσαν αυτά που έλεγαν τόσο καιρό».

«Είναι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη όχι μόνο να απαντήσει στην άνοδο της ρατσιστικής βίας, αλλά κυρίως στα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου, παρά τις κενές περιεχομένου και ουσίας τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας» σημειώνει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή