Παμποντιακή Ομοσπονδία: Η Τουρκία αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιστορία

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 15:44
UPD:15:52

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Σύνταγμα

A- A A+

Με επισημότητα και με πολιτικά και ανθρωπιστικά μηνύματα τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 19 Μαΐου, στο Σύνταγμα, σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής, με τη φροντίδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.ΠΟ.Σ.) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα) στην Πλατεία Μοναστηρακίου, από τον οποίο, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, «ταξίδεψε» με θαυματουργό τρόπο η εικόνα της Παναγίας Αθηνιώτισσας (μετέπειτα Σουμελιώτισσα) στο όρος Μελά του Πόντου.

Στη συνέχεια η πολυπληθής πομπή κατευθύνθηκε μέσω της Ερμού στο Σύνταγμα και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση Μνήμης.

«Σήμερα, 90 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λοζάννης και τον αναγκαστικό ξεριζωμό των προγόνων μας από την ιστορική μας πατρίδα, τον Πόντο, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία και επιδιώκει να την υπαγορεύσει και να την επιβάλει διαστρεβλωμένη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της,» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.

Όπως είπε, «με τη στάση της αυτή η σημερινή Τουρκία παρατείνει και διευρύνει την ηθική εκκρεμότητα, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και εμποδίζει την επιδιωκόμενη ειλικρινή φιλία και συνεργασία των δύο λαών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια και αποδόθηκαν τιμές από τη στρατιωτική μουσική και το άγημα.

Παρόντες για πρώτη φορά σε εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Γκακίκ Γαλατσιάν, Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πελοπόννησο, Μιχάλης Τσιλικίδης.

Κοντά στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας ήταν και φέτος ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Άρης Χρυσοστόμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης και Σοφία Βούλτεψη, ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης και Ηλίας Θεοδωρίδης, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου, ο Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής Χάρης Πασβαντίδης, εκπρόσωποι της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, πλήθος ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, απόγονοι των επιζησάντων της Γενοκτονίας κ.ά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή