Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσμονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας πως αν και τυπικά δεν εντάχθηκε στις μνημονιακές πολιτικές, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές) είναι λειψές, υπολειτουργούν και μέρος αυτών αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, καθυστερεί πέντε χρόνια η κατασκευή και λειτουργία πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας) εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών απαγόρευσης των προσλήψεων και της μη διάθεσης από το Υπουργείο Υγείας της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις μονάδες αποασυλοποίησης (ξενώνες, διαμερίσματα, επαγγελματικές δραστηριότητες) που έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση πως μετακυλύει το κόστος των λειτουργούντων μονάδων αποασυλοποίησης «στους κουτσουρεμένους 50% προϋπολογισμούς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων που διαθέτουν Ψυχιατρικούς Τομείς», καθώς και πως αρνείται να επιχορηγήσει το θεραπευτικό κίνητρο επαγγελματικής αποκατάστασης στους συμμετέχοντες ασθενείς (150€) με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλον να εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές μονάδες αποασυλοποίησης, η Ομοσπονδία καταγγέλει πως απασχολούν επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας σε εργασιακό μεσαίωνα και απλήρωτους, ενώ «επισκέπτονται τις Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Ψυχιατρικούς Τομείς Γενικών Νοσοκομείων) και επιλέγουν χρόνιους ή νεοχρόνιους ασθενείς προς αποασυλοποίηση με κριτήριο το κέρδος (κατάσταση υγείας, ασφαλιστικό βιβλιάριο, περιουσία) και ουδόλως την αποκατάσταση της υγείας τους (χρόνιοι ασθενείς)».
Επιπλέον, «τα Δημόσια Νοσοκομεία αδυνατούν να αναπτύξουν νέες Εξωνοσοκομειακές Μονάδες Αποασυλοποίησης εξαιτίας του κόστους και των ελλείψεων προσωπικού».
Αξιοσημείωτο είναι πως, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, η φτώχια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός που επέφεραν οι Μνημονιακές Πολιτικές αυξάνουν ραγδαία τον αριθμό των ψυχικά πασχόντων με αποτέλεσμα η ζήτηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Ειδικότερα, στην περίοδο των Μνημονίων τριπλασιάστηκαν οι Εισαγωγές των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας και οι επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία για Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες. Μάλιστα για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους οι Ψυχικά Πάσχοντες δημιουργούν επεισόδια προκειμένου να παρέμβει η Αστυνομία και να διαταχθεί με Εισαγγελική Εντολή η εισαγωγή τους.
Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία, στη χώρα μας το ποσοστό των εισαγωγών με Εισαγγελική Παραγγελία πλησιάζει το 60%, ενώ αντίστοιχα στις χώρες της Ε.Ε. δεν υπερβαίνει το 5%.
Καταλήγοντας η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως στην Αττική έπρεπε να λειτουργούν 30 Ψυχιατρικοί Τομείς μαζί με τα δύο Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, ενώ το έτος 2005 λειτουργούσαν 11 Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία και σήμερα λειτουργούν 8.Κ
Καταλήγοντας, αφήνει αιχμές κατά της αρμόδιας υφυπουργού και υπογραμμίζει πως «η λύση στα μείζονα προβλήματα είναι η επαρκής χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων μονάδων. Διαφορετικά το Σύστημα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, Αποασυλοποίησης θα καταρρεύσει».