Κάμερον: Προδοσία του Ισλάμ η άγρια δολοφονία στρατιώτη

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 13:59
UPD:17:59
Reuters/LUKE MACGREGOR

«Ένας από τους τρόπους για να νικήσουμε την τρομοκρατία είναι να συνεχίσουμε κανονικά την καθημερινή μας ζωή», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προδοσία του Ισλάμ και των μουσουλμανικών κοινοτήτων» της Βρετανίας την χθεσινή άγρια δολοφονία στρατιώτη στο Λονδίνο από δύο άνδρες που φώναζαν ισλαμιστικά συνθήματα.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία, σε καμία της μορφή», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

«Αυτή δεν ήταν μόνο επίθεση εναντίον της Βρετανίας και του βρετανικού τρόπου ζωής, αλλά και προδοσία του Ισλάμ των μουσουλμανικών κοινοτήτων που δίνουν τόσα στη χώρα μας. Δεν υπάρχει τίποτα στο Ισλάμ που να δικαιολογεί αυτή την πραγματικά τρομακτική πράξη», είπε ο κ. Κάμερον.

«Ένας από τους τρόπους για να νικήσουμε την τρομοκρατία είναι να συνεχίσουμε κανονικά την καθημερινή μας ζωή», πρόσθεσε.

YOUTUBE/BBCWORLDNEWSWATCH

Ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την επίθεση «βαθιά σοκαριστικές». «Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό προσπαθούσαν να μας διχάσουν. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα καταφέρει μόνο να μας ενώσει και να μας κάνει πιο δυνατούς», υπογράμμισε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κάμερον: Δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία

Η Βρετανία δεν θα υποκύψει ποτέ στην τρομοκρατία" δήλωσε από την Ντάουνιγκ Στρίτ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή την δολοφονία ενός στρατιώτη στο νότιο Λονδίνο.

Στρατιώτης το θύμα

Εν τω μεταξύ, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι το θύμα της επίθεσης ήταν στρατιώτης εν ενεργεία. Η ταυτότητά του δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του.

Ο στρατιώτης, που φορούσε μπλουζάκι με σύνθημα υπέρ του στρατού, δέχτηκε θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι κοντά στο στρατώνα του Γούλγουιτς του νοτιοανατολικού Λονδίνου, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να τραυματίζει με πυρά τους δύο φερόμενους ως δράστες. Και οι δύο νοσηλεύονται, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, οι φερόμενοι ως δράστες ήταν βρετανοί νιγηριανής καταγωγής και ήταν γνωστοί στις βρετανικές αρχές πριν την επίθεση. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ένας ονομάζεται Μάικλ Αντεμπολάτζο.

Οι δύο φέρονται να μεγάλωσαν ως χριστιανοί σε προάστιο στο βορειοανατολικό Λονδίνο και να ασπάστηκαν αργότερα το Ισλάμ.  

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο άνδρες, που προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα, φώναζαν Αλλάχου Άκμπαρ (ο Θεός είναι μεγάλος). Μετά τη δολοφονία δεν επιχείρησαν να διαφύγουν και ενθάρρυναν τους περαστικούς να τραβήξουν βίντεο και φωτογραφίες των ιδίων και του θύματος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σε υλικό που προέβαλαν το ITV και η Sun φαίνεται ένας άνδρας που φορά σκούρα ζακέτα και σκούφο, προχωράει προς την κάμερα κρατώντας χασαπομάχαιρο και λέει  στα αγγλικά με λονδρέζικη προφορά: «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας μαχόμαστε. Πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως μας πολεμούν. Ζητώ συγγνώμη στις γυναίκες που έπρεπε να δουν κάτι τέτοιο σήμερα, αλλά και στη γη μας οι γυναίκες αναγκάζονται να βλέπουν ανάλογα πράγματα. Ο λαός σας δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Απομακρύνετε την κυβέρνησή σας, δεν νοιάζεται πραγματικά για σας. Πείτε τους να φέρουν πίσω τα στρατεύματά μας ώστε να ζούμε όλοι ειρηνικά».

Άλλο οπτικό υλικό δείχνει έναν από τους δράστες με τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα, να κάνει λόγο για «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», με τη σορό του θύματος να κείτεται πίσω του.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο δεύτερος δράστης να συνομιλεί με μία περαστική, κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι. Η  εφημερίδα Daily Telegraph μίλησε με τη γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι τον ρώτησε «θα ήθελες να μου δώσεις αυτό που κρατάς στα χέρια σου;»

«Ήταν καλυμμένος με αίμα. Θεώρησα ότι θα ήταν καλό να του μιλάω πριν αρχίσει να επιτίθεται και σε άλλον», πρόσθεσε η ίδια. Όπως είπε, ο δράστης της διευκρίνισε ότι ο νεκρός ήταν βρετανός στρατιώτης και «τον σκότωσα γιατί σκοτώνει μουσουλμάνους εκεί και έχω κουραστεί να σκοτώνουν μουσουλμάνους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή