Λίστα Λαγκάρντ: Τι απαντούν από το ΠΑΣΟΚ για το διαβιβαστικό

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 15:56
UPD:16:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Για απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κάνουν λόγο κύκλοι του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αποκάλυψη του διαβιβαστικού εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λίστας.

Όσο για το έγγραφο, υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία, δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της λίστας βασίστηκε σε  πανηγυρικώς  αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, χαρακτηριζοντας εντυπωσιακό το γεγονός ότι «ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ».

Για φορολογικούς σκοπούς είχε σταλεί η λίστα Λαγκάρντ

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αποδεικνύει ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε επίσημα στην Ελλάδα και μάλιστα για να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για φορολογικούς σκοπούς.

Πρόκειται για το έγγραφο με το οποίο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, εστάλη η λίστα Λαγκάρντ στον Πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη.

Στο έγγραφο ο Διευθυντής, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Ζαν Μαρί Φενέτ, υπογραμμίζει: «Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεκριμένο στοιχείο «καταρρίπτει παταγωδώς» τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για νομικούς λόγους καθώς ήταν ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο διακινήθηκε μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου έστειλε αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι την απέτρεψε «για πολλοστή φορά να εξετάσει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη».

«Με τη γνωστή τακτική της δημιουργίας κλίματος τεχνητής έντασης, ο κ. Μαρκογιαννάκης μου αφαίρεσε προκλητικά και αναίτια το λόγο», αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτοντας και τα σχετικά πρακτικά από την συνεδρίαση.

Πάντως ότι πρόκειται για επίσημη διαβίβαση εγγράφου προκύπτει και από το θέμα του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι: «Διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε».

Σημειώνεται ότι το γαλλικό έγγραφο κάνει αναφορά σε επιστολή του πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, όταν ο τελευταίος είχε καταθέσει ότι έμαθε για την λίστα σε μεταγενέστερο χρόνο. Το έγγραφο όμως του Κ. Χαλαστάνη δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά και δεν είναι στη διάθεση της επιτροπής.

Το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που έφθασε στις 15 Μαΐου στην Προκαταρκτική Επιτροπή, εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστεί χωρίς να ανακοινωθεί η έλευσή του.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρες τους πρώην υπουργούς Γιάννη Ραγκούση (θα προσέλθει την Πέμπτη) και Φίλιππο Σαχινίδη καθώς και τον εκδότη – δημοσιογράφο Μάκη Κουρή.

Χρυσή Αυγή: Οι Γάλλοι καίνε Παπανδρέου, Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου

Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η Χρυσή Αυγή μιλά για απόλυτη δικαίωσή της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι Γάλλοι καίνε Παπανδρέου, Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου».

Όπως σημειώνει, «τα έγγραφα του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ρητά ότι η λίστα Λαγκάρντ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς και έτσι ενοχοποιούν τους Παπανδρέου, Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, που ισχυρίζονται ψευδώς πως δεν αξιοποίησαν τη λίστα γιατί... "ήταν παράνομη"».

Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «το κατηγορητήριο για αυτά τα τρία πολιτικά πρόσωπα έχει στοιχειοθετηθεί: Είναι ένοχοι για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο. Αυτοί που τσάκισαν τον ελληνικό λαό με τα επονείδιστα μνημονιακά μέτρα, χάρισαν εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και προστάτευσαν τους διακινητές του μαύρου πολιτικού χρήματος».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως το αρχικό της αίτημα για παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο των Παπανδρέου, Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου επανέρχεται στο προσκήνιο και προσθέτει «Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να υποθάλπει εγκληματίες προς χάριν της προδοτικής συγκυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός όμως έχει ξυπνήσει και σύντομα θα καταδικάσει στην αφάνεια τους καταστροφείς της χώρας, μέχρι η Δικαιοσύνη να τους στείλει στη φυλακή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή