Για φορολογικούς σκοπούς είχε σταλεί η λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία

Σύμφωνα με έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 22:31
UPD:23:02
PHASMA/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που έφθασε στις 15 Μαΐου στην Προκαταρκτική Επιτροπή, εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστεί χωρίς να ανακοινωθεί η έλευσή του.

A- A A+

Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αποδεικνύει ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε επίσημα στην Ελλάδα και μάλιστα για να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για φορολογικούς σκοπούς. Πρόκειται για το έγγραφο με το οποίο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, εστάλη η λίστα Λαγκάρντ στον Πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη.

Στο έγγραφο ο Διευθυντής, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Ζαν Μαρί Φενέτ, υπογραμμίζει: «Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεκριμένο στοιχείο «καταρρίπτει παταγωδώς» τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για νομικούς λόγους καθώς ήταν ανεπίσημο έγγραφο, το οποίο διακινήθηκε μεταξύ μυστικών υπηρεσιών.

Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου έστειλε αναφορά προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι την απέτρεψε «για πολλοστή φορά να εξετάσει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη».

«Με τη γνωστή τακτική της δημιουργίας κλίματος τεχνητής έντασης, ο κ. Μαρκογιαννάκης μου αφαίρεσε προκλητικά και αναίτια το λόγο», αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτοντας και τα σχετικά πρακτικά από την συνεδρίαση.

Πάντως ότι πρόκειται για επίσημη διαβίβαση εγγράφου προκύπτει και από το θέμα του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι: «Διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε».

Σημειώνεται ότι το γαλλικό έγγραφο κάνει αναφορά σε επιστολή του πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, όταν ο τελευταίος είχε καταθέσει ότι έμαθε για την λίστα σε μεταγενέστερο χρόνο. Το έγγραφο όμως του Κ. Χαλαστάνη δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά και δεν είναι στη διάθεση της επιτροπής.

Το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που έφθασε στις 15 Μαΐου στην Προκαταρκτική Επιτροπή, εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστεί χωρίς να ανακοινωθεί η έλευσή του.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρες τους πρώην υπουργούς Γιάννη Ραγκούση (θα προσέλθει την Πέμπτη) και Φίλιππο Σαχινίδη καθώς και τον εκδότη – δημοσιογράφο Μάκη Κουρή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή