Διευκρινίσεις για τη νομική αναγκαιότητα του αντιρατσιστικού ζήτησε η ΚΕΝΕ

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 13:14
UPD:15:24
A- A A+

Διευκρινίσεις για τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά και για επιμέρους διατάξεις του, ζήτησε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ. της Κυβέρνησης, η  ΚΕΝΕ εξέτασε χθες «σε αρχική συνεδρίαση το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του» και όπως πάντα γίνεται, η ΚΕΝΕ «επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».

«Να αφήσει η ΝΔ τα διαδικαστικά τερτίπια και να συμφωνήσει στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή» σχολίασαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ για την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. 

«Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με την επισήμανση ότι η προώθηση και ψήφιση του ν/σχ στη Βουλή έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου.

Ζήτημα αρχής για τη Δημοκρατία χαρακτήρισε από την πλευρά της το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επικρίνοντας τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή τους.

«Όλη αυτή η δήθεν διαμάχη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φέρει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο ένας το καταψήφισε και ο άλλος δεν το στήριξε, δείχνουν ότι πολύ απλά ο καυγάς γίνεται για το …πάπλωμα», σχολίασε χαρακτηρηστικά η κ. Γεννηματά.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις μικροκομματικές τακτικές». 

Αν πραγματικά ο πολιτικός κόσμος επιθυμεί να παταχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας θα πρέπει όλα τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου να προχωρήσουν στην ψήφιση του ν/σ, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να έρθει επιτέλους στο ν/σχ στη Βουλή ώστε κριθεί  η πολιτική βούληση όλων.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, απάντησε στη Φώφη Γεννηματά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υπογραμμίζει, αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα στην πλευρά της κυβέρνησης.

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει  απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου «που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών» και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού η Νέα Δημοκρατία παγώνει το νομοσχέδιο «επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή».

Πέραν, όμως, του νομοθετικού πλαισίου, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση στη ρατσιστική βία πρέπει να συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών. 


Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή