Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ θα επιστρέψει την εντολή «για να μην χαθεί χρόνος»

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 13:00
UPD:13:24
REUTERS/STOYAN NENOV

«Θα γλιτώσουμε τουλάχιστον μισή ώρα έτσι. Δεν πρόκειται να καταθέσω την πρότασή μου (για κυβερνητικό σχήμα) στη Βουλή καθώς ο νέος τριμερής συνασπισμός είναι πλέον πασιφανής - θα απορριφθεί η πρότασή μας κι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου», παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

A- A A+

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και επικεφαλής του πρώτου σε δύναμη κόμματος GERB στις πρόσφατες εκλογές, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα του κοινοβουλίου ότι θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος στη διαδικασία για τη συγκρότηση κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της χώρας.

«Θα γλιτώσουμε τουλάχιστον μισή ώρα έτσι. Δεν πρόκειται να καταθέσω την πρότασή μου (για κυβερνητικό σχήμα) στη Βουλή καθώς ο νέος τριμερής συνασπισμός είναι πλέον πασιφανής - θα απορριφθεί η πρότασή μας κι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου», παρατήρησε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

Στις εκλογές της 12ης Μαΐου τέσσερα κόμματα  κατάφεραν να εισέλθουν στη βουλγαρική βουλή: το GERB (30,503%), το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (26,614%), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (11,293%) και το Ατάκα (7,302%). Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών συγκεντρώνουν μαζί 120 έδρες από τις συνολικά 240 έδρες του κοινοβουλίου. Το GERB εξέλεξε 97 βουλευτές και το Ατάκα με 23 έδρες αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή.

Ήδη πάντως, τόσο οι Σοσιαλιστές, όσο και τα άλλα δύο κόμματα της βουλγαρικής βουλής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική συνεργασίας με το GERB, το οποίο ωστόσο θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ, κατά τις επιταγές του Συντάγματος της χώρας.

Σε περίπτωση που τελικά δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης, ο βούλγαρος πρόεδρος θα ορίσει προσωρινή κυβέρνηση και με ενιαίο Διάταγμα θα προβεί σε διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών. 

πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή