Ο Σωτήρης Χατζάκης στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Σ. Χατζάκης : «Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις»
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 17:16
UPD:19:03

Ο Σωτήρης Χατζάκης.

A- A A+

Ο Σωτήρης Χατζάκης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, στα πλαίσια της αποκλειστικής αρμοδιότητας του, με βάση τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 13 του Νόμου 2275/94 «Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλες διατάξεις», στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, διορίστηκε  σήμερα, για μία τριετία, ο  Σωτήρης Χατζάκης.
Προηγουμένως έγινε δεκτή η παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.).

Σ. Χατζάκης : «Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις»

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση της πολιτείας να μου εμπιστευτεί την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.  Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο μίας μεγάλης παράδοσης.  Το Εθνικό Θέατρο δεν υπόκειται στη διαδοχή των θεσμικών του εκπροσώπων αλλά στον ιστορικό συμβολισμό του και στη διαχρονική του σημασία. Είναι πολιτισμικό και πολιτιστικό όχημα που συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Το  Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν και θα είναι βαθιά μέσα στην ψυχή μου, ένας σημαντικός τόπος της ζωής μου», δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σωτήρης Χατζάκης γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα. Με την ιδιότητα του ηθοποιού και του σκηνοθέτη έχει υπογράψει 100 παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Καισαριανής, του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του θεάτρου Πολιτεία, καθώς και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο, τη διετία 2005-2006.

Εκτός συνόρων έχει παρουσιάσει δουλειές του σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Ν. Αφρική, Κούβα και Κίνα (Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο). Δίδαξε σε προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στο Κέντρο Δελφών, στην Πειραματική Σκηνή, στη Θερινή Ακαδημία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Έχει διασκευάσει για το θέατρο τα κείμενα: «Η Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη (Ιανός, 2004), «Η νύχτα του τράγου» (Ιανός 2005), «Του νεκρού αδελφού» (Ιανός, 2006), «Ο τελευταίος πειρασμός» του Ν. Καζαντζάκη, «Ο ιερός γάμος και Η πάπισσα Ιωάννα» του Ε. Ροΐδη (Ιανός, 2008). Στην τηλεόραση εργάζεται σπάνια, μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του ήταν στο «10» του Καραγάτση. Από τον Ιούλιο του 2009 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς