Eρευνα: «Υποπτα» για πέτρες στους νεφρούς τα αναψυκτικά

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 18:46
UPD:21/05/2013 10:14
SHUTTERSTOCK

Η σχέση ανάμεσα στα υγρά και την προστασία από τον σχηματισμό πέτρας εξαρτάται κατά πολύ από το είδος των υγρών που καταναλώνει κανείς.

A- A A+

Μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς διατρέχουν όσοι καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα αναψυκτικό, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες έχουν άμεση σχέση με τον σχηματισμό πέτρας, κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση τριών μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή συνολικά 194.095 ατόμων και είχαν διάρκεια οκτώ ετών.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology, η σχέση ανάμεσα στα υγρά και την προστασία από τον σχηματισμό πέτρας εξαρτάται κατά πολύ από το είδος των υγρών που καταναλώνει κανείς.

Συγκεκριμένα, όσοι πίνουν κάθε μέρα ένα αναψυκτικό, έχουν περισσότερες πιθανότητες κατά 23% να σχηματίσουν πέτρα στους νεφρούς.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι κάποια αναψυκτικά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας, ενώ κάποια άλλα με μεγαλύτερο», αναφέρει στη σχετική έκθεση ο δρ Pietro Manuel Ferraro. Προσθέτει δε ότι το 20% των Αμερικανών ανδρών και το 10% των γυναικών στις ΗΠΑ θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωή του μια πέτρα στον νεφρό.

 Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ποσοστό αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ειδικά αυτήν την εποχή, γι’ αυτό και εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή