Επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 00:02
UPD:29/03/2013 14:28
SHUTTERSTOCK

H συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων σακχαρωδών ροφημάτων είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από μαθητές που έχουν πρόσβαση σ’ αυτά στο σπίτι τους, γεγονός που τα προτρέπει να αγοράζουν ακόμα περισσότερα.

A- A A+

Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα της κατανάλωσης αναψυκτικών από μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στην Αυστραλία, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία των παιδιών.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων σακχαρωδών ροφημάτων είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από μαθητές που έχουν πρόσβαση σ’ αυτά στο σπίτι τους, γεγονός που τα προτρέπει να αγοράζουν ακόμα περισσότερα. Μάλιστα, τονίζουν ότι η συχνή κατανάλωσή τους προκαλεί μεταξύ άλλων προβλήματα στα δόντια και παχυσαρκία, γι’ αυτό και τονίζουν στους γονείς ότι είναι απαραίτητο να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να τα περιλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 8.058 μαθητές, από τους οποίους το 52% ήταν αγόρια και το 59% μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. «Οι γονείς πρέπει να σκέφτονται καλά τι είδους προϊόντα που βάζουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο της κουζίνας τους, στα οποία τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση», ανέφερε η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, Lana Hebden.

Κατά τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μεγάλη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί επίσης στην Αυστραλία το 2010 και είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή