Η «Ιοκάστη» ταξιδεύει στη Ρωσία

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013 10:05

Το ρόλο της Ιοκάστης ερμηνεύει η βραβευμένη ηθοποιός του Θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.

A- A A+

Το ελληνικό θέατρο περνά για μία ακόμα φορά τα σύνορα της χώρας μας και επισκέπτεται ένα ιστορικό θέατρο της Ρωσίας, το οποίο έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων συγγραφέων και σκηνοθετών της Ευρώπης.

Η «Ιοκάστη» του Γιάννη Κοντραφούρη θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, την Κυριακή 19 Μαΐου, σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει - με τον συνεργάτη του Σάββα Στρούμπο - και εργαστήριο, με τίτλο «Αέναος αυτοσχεδιασμός», για τους επαγγελματίες ηθοποιούς του συγκεκριμένου θεάτρου, αλλά και για τους δευτεροετείς σπουδαστές της Ακαδημίας Θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης.

Διασαλεύοντας την ήσυχη τάξη ενός ειδεχθούς κόσμου

Η «Ιοκάστη», που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της το φθινόπωρο του 2011 στη Μόσχα και από τότε παρουσιάστηκε σε πολλά ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και στην Αθήνα από το Θέατρο Άττις, ολοκληρώθηκε από τον Γιάννη Κοντραφούρη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, τον Αύγουστο του 2007, λίγο πριν τον πρόωρο θάνατό του.

Το έργο συνοψίζει πολλές από τις σύγχρονες δραματουργικές τάσεις χρήσης κειμένων της ελληνικής αρχαιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα μυθικά πρόσωπα είναι ανοιχτά υλικά για νέες δημιουργίες. Η “Ιοκάστη”, με τα υπολείμματα του παρελθόντος στα χέρια, διασαλεύει την ήσυχη τάξη ενός κόσμου δομημένου πάνω σε ειδεχθή εγκλήματα.

Με διαρκή παρουσία στο εξωτερικό

Είναι η δεύτερη φορά, που ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνεργάζεται με το θέατρο Αλεξαντρίνσκι, αφού το 2006, που ανακαινίστηκε, το εγκαινίασε με την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος».

Είναι η δεύτερη φορά, που ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνεργάζεται με το θέατρο Αλεξαντρίνσκι, αφού το 2006, που ανακαινίστηκε, το εγκαινίασε με την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος», σκηνοθετώντας ρώσους ηθοποιούς.

Επίσης, συμμετείχε στον «Γύρο της Ευρώπης σε 80 ημέρες», ένα project για την Ευρώπη, την κρίση και την τέχνη, στο οποίο έλαβαν μέρος - με ομιλίες και αναλόγια - σπουδαίοι ευρωπαίοι καλλιτέχνες, συγγραφείς και σκηνοθέτες. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, εκπροσωπώντας την Αθήνα, μίλησε για τη Δημοκρατία και την Τέχνη, με αφορμή την «Απολογία του Σωκράτη» και τον «Επιτάφιο» του Περικλή. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου της Μόντενα ερμήνευσαν ποιήματα του Σεφέρη, του Ρίτσου, του Καρούζου, του Σικελιανού και άλλων σπουδαίων ποιητών μας.

Το θέατρο Άττις ιδρύθηκε το 1985, στους Δελφούς, από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, με βασικό στόχο την έρευνα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και σημαντικών κειμένων της παγκόσμιας δραματουργίας. Έχει παρουσιάσει 1.850 παραστάσεις στο εξωτερικό και συνεργάζεται με διεθνή Φεστιβάλ και θέατρα του εξωτερικού ως συμπαραγωγός πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών παραστάσεων. Προωθεί το σύστημα εργασίας του (θεωρία και πρακτική) και έχει διοργανώσει 300 εργαστήρια και 50 θεωρητικά συμπόσια, τα περισσότερα από αυτά σε συνεργασία με σημαντικές ακαδημίες θεάτρου. Οι αρχαίας τραγωδίας παραστάσεις του διδάσκονται σε 30 πανεπιστημιακές έδρες σε όλο τον κόσμο.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Ιοκάστη: Σοφία Χιλλ, αφηγητής: Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Πληροφορίες
Θέατρο Άττις, Λεωνίδου 7 – Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5226260.


 

Προτεινόμενα για εσάς