Διαδραστικός περίπατος με τον Λευκάδιο Χερν

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 16:39
UPD:17:22

Το πρώτο μέρος του σχεδίου αφορά στη σχέση του Λευκάδιου Χερν με την Ιαπωνία και είναι ένας περίπατος – ξενάγηση σε κήπο, διανθισμένος με διάφορες δράσεις, οι οποίες στο μέλλον φιλοδοξούν να επαναληφθούν και σε άλλες πόλεις, οι οποίες - ενωμένες σαν ένας χάρτης - θα αποτελέσουν μέρος μιας εικαστικής εγκατάστασης.

A- A A+

Μία ξεχωριστή προσωπικότητα της λογοτεχνίας, ο Λευκάδιος Χερν, ζωντανεύει μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό σχέδιο, που ξετυλίγεται σαν ένας διαδραστικός περίπατος στον Εθνικό Κήπο.

Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τον Εμπορικό σύλλογο, την Τεχνόπολη και την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος οι «Κήποι της Αθήνας», στην οποία  υιοθετεί και εντάσσει το «Λάμδα – Lamda Project», προσκαλώντας – με ελεύθερη είσοδο - το κοινό στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, στις 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, για έναν διαδραστικό περίπατο, αφιερωμένο στον Λευκάδιο Χερν και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Σχέδιο πολλών επιπέδων

Ο Λευκάδιος Χερν, ζωντανεύει μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό σχέδιο, που ξετυλίγεται σαν ένας διαδραστικός περίπατος στον Εθνικό Κήπο.

Το «Λάμδα – Lamda Project» είναι ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό σχέδιο, που ξεκίνησε στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, και σκοπεύει να επεκταθεί σε όλες τις χώρες, που ταξίδεψε και ανέδειξε με τη γραφή του ο Λευκάδιος Χερν, μια χαρισματική και πολύπλευρη προσωπικότητα και ξεχωριστή περίπτωση λογοτέχνη, που με την οδυσσεϊκής φύσης ματιά του εξακολουθεί να εμπνέει τους μεταγενέστερους σε όλα τα σημεία της γης.

Το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου αφορά στη σχέση του Λευκάδιου Χερν με την Ιαπωνία και είναι ένας περίπατος – ξενάγηση σε κήπο, διανθισμένος με διάφορες δράσεις, οι οποίες στο μέλλον φιλοδοξούν να επαναληφθούν και σε άλλες πόλεις, οι οποίες - ενωμένες σαν ένας χάρτης - θα αποτελέσουν μέρος μιας εικαστικής εγκατάστασης.

Σε αυτό το πρώτο μέρος, η αφήγηση μέρους της περιπετειώδους ζωής του Λευκάδιου Χερν κάνει έναν ελεύθερο διάλογο με τη νουβέλα του Chet Williamson, «Noichi the blind» (Nοΐτσι ο τυφλός), έργο σύγχρονο, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και το έργο του ιδιαίτερου λογοτέχνη και τον τρόπο που κατέγραψε τους ιαπωνικούς θρύλους για τα ξωτικά και φαντάσματα του δάσους, δημιουργώντας ένα παράξενο παραμύθι για την αιώνια τυφλότητα της ανθρωπότητας.

Μία περιπετειώδης ζωή

Ο Λευκάδιος Χερν ή Κοϊζούμι Γιακούμο ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1850, από ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ιρλανδό, ο οποίος ήταν στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα των Επτανήσων. Η μετάθεση του πατέρα του στις Δυτικές Ινδίες σηματοδότησε τη φυγή από την Ελλάδα, ενώ όταν ήταν 5 ετών, ο χωρισμός των γονιών του έφερε και τον αποχωρισμό από τη μητέρα του, την οποία δεν ξαναείδε ποτέ. Ένιωθε φόβο για τα φαντάσματα και τα στοιχειά και η θεία του τον κλείδωνε στο υπόγειο, για να τον κάνει να ξεπεράσει τις φοβίες του.

Όταν έφτασε σε σχολική ηλικία άρχισε να διαβάζει. Όταν κάποια στιγμή ανακάλυψε ένα βιβλίο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ένιωσε ενθουσιασμένος. Όπως είπε αργότερα ο ίδιος: «Εισήλθα στη δική μου αναγέννηση». Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, στο κολέγιο όπου σπούδαζε, έχασε το μάτι του. Από τότε, κλείστηκε στον εαυτό του.

Στα 19 του, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου για ένα χρονικό διάστημα έζησε κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και περιπλανήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, τη Νέα Υόρκη και τις Γαλλικές Αντίλλες.

Το 1889, βρέθηκε σαν ανταποκριτής στην Ιαπωνία, όπου παντρεύτηκε και έκανε 4 παιδιά. Το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα του Καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έζησε εκεί τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του, μέχρι τον θάνατο του το 1903.  Το σπίτι, όπου έζησε  μικρός στα Κύθηρα, υπάρχει ακόμα.

Συντελεστές

Το «Λάμδα – Lamda Project» δημιουργήθηκε από τους: Βαρβάρα Δούκα (σκηνοθέτις), Μάκη Φάρο (visual artist, μουσικός) και Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργός). Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ζαχαρίας Ρόχας, Μπέττυ Μανταδάκη, Γιώργος Παράσχος, φιλική συμμετοχή: Σταύρος Ζώτος.  

 

Προτεινόμενα για εσάς