Συνάντηση Πάουελ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 09:57
A- A A+

Με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, συναντάται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου και γεφύρωσης των διαφορών λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Ολοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανώφ που βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, θα συναντηθούν ομαδικά ή κατ' ιδίαν με τον Πάουελ.

Οπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για την πιο ευρεία διεθνή συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

«Δεν έχω ουδεμία αμφιβολία ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις τους για τον πόλεμο, η Αμερική και η Ευρώπη θα εργαστούν από κοινού για να βοηθήσουν τον λαό του ελεύθερου Ιράκ», τόνισε ο επικεφαλής του State Department, κατά την άφιξή του χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να εστιάσει τις επαφές του στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, την πολιτική αλλαγή στη Βαγδάτη και στο ρόλο που θα παίξει ο ΟΗΕ στην μετά-Σαντάμ εποχή.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Ισπανίας, Τζακ Στρο και Ανα Παλάθιο αντιστοίχως, που υποστηρίζουν την Ουάσινγκτον στον πόλεμο του Κόλπου, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας που είναι στο αντίθετο στρατόπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, η Βρετανία και η Γερμανία βρήκαν επίσης κοινό έδαφος αναφορικά με την αντιμετώπιση της μεταπολεμικής κατάστασης στο Ιράκ. Ο Στρο συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ.

Οπως μετέδωσε το ΒΒC, ο Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν θα καταρρεύσει «το συντομότερο δυνατόν και δεν θα έχουμε μεγαλύτερες απώλειες αμάχων και στρατιωτών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανώφ θα συνανηθούν αύριο στο Παρίσι για να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφαξ μετέδωσε χθες δηλώσεις του προέδρου Βαλντιμίρ Πούτιν αναφορικά με το Ιράκ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν επιθυμεί οι ΗΠΑ να ηττηθούν στο Ιράκ «τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους». Οπως όμως πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, η ρωσική διπλωματία επιδιώκει να επαναφερθεί το ιρακινό ζήτημα στο θεσμικό πλαίσιο του ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή