Νιγηρία: Εκστρατεία κατά των ισλαμιστών από το στρατό

Εκτεταμένες επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά της χώρας
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 16:28
UPD:21:51
REUTERS/Tim Cocks
A- A A+

Εκστρατεία κατά των ισλαμιστών ενόπλων στις βορειοανατολικές επαρχίες της Νιγηρίας άρχισε την Τετάρτη ο στρατός της χώρας, με σκοπό να διαλύσει βάσεις των ανταρτών στις παραμεθόριες περιοχές της.

Η επιχείρηση άρχισε μία ημέρα μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε τρία ομόσπονδα κρατίδια της χώρας από τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.

«Οι επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκατοντάδων ανδρών και τη χρήση μεγάλων πηγών ανεφοδιασμού, στοχεύουν στην εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας του εθνικού χώρου και της ασφάλειας όλων των εδαφών εντός της επικράτειας της Νιγηρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων.

Κύριος στόχος των επιχειρήσεων εμφανίζεται η ισλαμική ομάδα Μπόκο Χαράμ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για πολλές βίαιες επιθέσεις.

Η οργάνωση, η οποία έχει τη βάση της στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας, είχε πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, το 2011 και το 2012.

Οι ισλαμιστές της Νιγηρίας έχουν συνάψει στενές σχέσεις με μαχητές της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα, ενώ έχουν αποκτήσει πρόσβαση και σε σύγχρονα όπλα.

Η επιχείρηση θα εστιαστεί στην ασφάλεια των κυβερνητικών δομών, τις οποίες αμφισβητούν ανοικτά οι ισλαμιστές με επιθέσεις σε κρατικά κτήρια και δολοφονίες κρατικών αξιωματούχων.

Τα τρία βορειοανατολικά κρατίδια στα οποία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα Μπόρνο, Ανταμάγουα και Γιόμπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή