«Η Ευρώπη χάνει μία ολόκληρη γενιά»

Άρθρο του Spiegel Online
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 14:21
UPD:14:29
REUTERS/STOYAN NENOV
A- A A+

«Η Ευρώπη χαραμίζει τη νεολαία της» τιτλοφορείται άρθρο του Spiegel Online, με θέμα την έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew, που καταγράφει τη δραστική μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. Και με το δίκιο τους. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ήλπιζαν σε απεριόριστες δυνατότητες. Σήμερα από τα πολλά όνειρα απέμειναν μόνο ερείπια. (…) Η Ευρώπη χάνει μία ολόκληρη γενιά και μαζί με αυτή και την ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί ποιος θα γίνει φορέας της στο μέλλον, αν όχι αυτοί οι νέοι άνθρωποι;», διερωτάται η αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί δεν έχουν βρει απαντήσεις στα προβλήματα και ειδικά στα προβλήματα των νέων.

«Οι ισχυροί της ηπείρου δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι δυναμικό χάνουν. Η νέα γενιά δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτήν την περιφρόνηση. Πρέπει να ακουστεί περισσότερο, να στρατευθεί. Να ψηφίσει στις εκλογές, στα συμμετάσχει στα κόμματα ή να ιδρύσει νέα, να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης», τονίζει η αρθρογράφος καλώντας τους νέους να «πάρουν το μέλλον στα χέρια τους».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η γαλλική Liberation, επισημαίνοντας ότι «για την πλειοψηφία των Γάλλων, Ισπανών και Ελλήνων ευθύνεται η Ευρώπη για όλα τα προβλήματά τους». «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είχε ποτέ ξανά προκαλέσει τόση απογοήτευση. Ωστόσο, πίσω από τα θλιβερά αποτελέσματα του Pew Research Center υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ελπίζει κανείς στη σταθερότητα του οικοδομήματος. Εκτός από την ακλόνητη εμπιστοσύνη των Γερμανών στην Ευρώπη, υπάρχει σήμερα και μεγάλη αποδοχή του ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

«Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν σχηματίζουν και ουρές στα σύνορα»

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται στο μεταξύ η διάσκεψη για την δημογραφική εξέλιξη που διοργάνωσε χθες στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη προσέλκυσης εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού στη Γερμανία για την κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων που θα σημειωθούν στα επόμενα χρόνια.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης», παρατηρεί στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας ότι οι γερμανοί πολιτικοί καθυστέρησαν πολύ να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη δημογραφική εξέλιξη.

«Η Γερμανία, η οποία δεν ήθελε ποτέ να είναι χώρα μετανάστευσης, γι΄αυτό δεν ρύθμισε τη μετανάστευση και έγινε έτσι χώρα με ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει διδαχθεί ότι η προσέλκυση ξένων εργαζομένων έχει ποικίλες κοινωνικές συνέπειες», τονίζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν τα κενά μέσω μιάς ελεγχόμενης μετανάστευσης. Όσο όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαφωνεί για το αν οι μετανάστες είναι πράγματι απαραίτητοι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν σχηματίζουν και ουρές στα σύνορα», υπογραμμίζει με τη σειρά της η Rhein-Neckar-Zeitung.

Τέλος, η Allgemeine Zeitung του Μάιντς εκτιμά ότι δεν υπάρχει πανάκεια κατά της γήρανσης της γερμανικής κοινωνίας και ότι «ούτε η μετανάστευση» αποτελεί λύση.

«Φυσικά και πρέπει να κάνουμε κάτι, ώστε νέοι και καταρτισμένοι αλλοδαποί να θέλουν να έρθουν σε εμάς. Ωστόσο, κανείς στον κόσμο δεν θα κατορθώσει να συστήσει μία κοινωνία μετανάστευσης παρόμοια με τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Αντ’ αυτού χρειάζεται μία δέσμη μέτρων», σημειώνει.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή