H&M και Zara στηρίζουν τη συμφωνία για βελτίωση των συνθηκών στις βιοτεχνίες του Μπαγκλαντές

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 15:29
UPD:15:45
REUTERS/STRINGER/BANGLADESH

Η κατάρρευση του οκταώροφου κτηρίου, στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων, πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία του Μπαγκλαντές, που είναι δεύτερο στις εξαγωγές ενδυμάτων μετά την Κίνα.

A- A A+

Ευρωπαϊκές εταιρείες ενδυμάτων, ανάμεσά τους η H&M και η Inditex, στην οποία ανήκει η Zara, ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν συμφωνία για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας κτηρίων και πυροπροστασίας στις βιοτεχνίες του Μπαγκλαντές, μετά τον θάνατο περισσότερων από 1.100 ανθρώπων σε κατάρρευση κτηρίου πριν από τρεις εβδομάδες.

Το κείμενο της συμφωνίας προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις στη Γερμανία συνδικάτων και οργανώσεων, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Η προθεσμία για την υπογραφή του λήγει αύριο.

Ανάμεσα στις εταιρείες που στηρίζουν τη συμφωνία είναι επίσης η Primark και η Τesco.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Οι πολυεθνικές αναγκάζονται να προστατεύσουν τους εργάτες του Μπαγκλαντές

Η σουηδική H&M, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές συμφώνησε να χρηματοδοτήσει εργασίες βελτίωσης των εργοστασίων της στην χώρα. Θα τοποθετηθούν συστήματα ασφάλειας και πυροπροστασίας, με στόχο να αποτρέψουν τραγωδίες, όπως η κατάρρευση του κτιρίου, τον Απρίλιο, που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 1000 εργαζομένων. «Τα εργοστάσια αυτά είναι τα ατελιέ του κόσμου. Έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Δεν είναι μυστικό: οι εταιρείες που θέλουν μεγάλα περιθώρια κέρδους προμηθεύονται από εκεί τα προϊόντα τους» εξηγεί η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Ηθική στις ετικέτες», Φανί Γκαλουά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το ωρομίσθιο στις βιοτεχνίες ρούχων της Ευρώπης είναι 20 ευρώ, στις ΗΠΑ 13,6 ευρώ, στην Κίνα 1,6 ευρώ και στο Μπαγκλαντές 0,38 λεπτά.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η PVH, στην οποία ανήκουν φίρμες όπως η Calvin Klein, είναι η μοναδική από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ενδυμάτων που έχει δεσμευτεί να υπογράψει.

Η Gap είπε ότι θα υπέγραφε «σήμερα», ωστόσο επιθυμεί πρώτα να αλλάξει η πρόβλεψη για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών στα δικαστήρια.

Η Li & Fung Ltd, που προμηθεύει δεκάδες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ανάμεσά τους και τη Walmart, ανακοίνωσε ότι «συνεχίζει να εξετάζει» το κείμενο, χωρίς να διευκρινίσει τις προθέσεις της.

Περίπου το 60% των εξαγωγών ειδών ρουχισμού από το Μπαγκλαντές κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση του οκταώροφου κτηρίου, στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων, πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία του Μπαγκλαντές, που είναι δεύτερο στις εξαγωγές ενδυμάτων μετά την Κίνα.

Μετά το δυστύχημα, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να λάβει μέτρα για να καθησυχάσει τους αγοραστές των προϊόντων της χώρας στη Δύση. Χθες, άλλαξε την εργατική νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται στους εργάτες να ιδρύουν συνδικάτα, ενώ νωρίτερα είχε αυξήσει τον βασικό μισθό σε 38 δολάρια τον μήνα, ποσό που εξακολουθεί να είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Πολλοί ιδιοκτήτες βιοτεχνιών πάντως, έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα εργοστάσιά τους λόγω οργισμένων διαμαρτυριών εργατών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή