Η όπερα «Μποέμ» «ταξιδεύει» με το Μετρό

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 11:24
photo AKRIVIADIS

Η «Όπερα της βαλίτσας» ζωντανεύει για όλο τον κόσμο δημοφιλείς όπερες, με τη συνοδεία των καλλιτεχνών της ΕΛΣ, ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με λιτά και εύκολα στη μεταφορά σκηνικά.

A- A A+

Μετά την περσινή επιτυχημένη της πορεία σε όλη την Ελλάδα, η «Όπερα της Βαλίτσας» συνεχίζει να αποδίδει διάσημες δημιουργίες με μια διαφορετική ματιά, παρουσιάζοντάς τες σε απροσδόκητους χώρους, στην προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) να καταστήσει το λυρικό θέατρο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Αυτήν τη φορά, ο Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων του Σταθμού του Μετρό «Σύνταγμα» θα είναι αυτός που θα φιλοξενήσει τη θρυλική όπερα «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, με υπέρτιτλους στα ελληνικά και, φυσικά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα.

Η «Όπερα της βαλίτσας» ζωντανεύει για όλο τον κόσμο δημοφιλείς όπερες, με τη συνοδεία των καλλιτεχνών της ΕΛΣ, ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με λιτά και εύκολα στη μεταφορά σκηνικά. Η συγκεκριμένη παράσταση πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία της Εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.),  η οποία εισήγαγε καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους της, επιχειρώντας να προσδώσει έναν διαφορετικό τόνο στις καθημερινές μετακινήσεις των επιβατών, αλλά και να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όχημα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Έρωτας και θάνατος

Η

όπερα «Μποέμ» διηγείται μελωδικά τον έρωτα του ποιητή Ροντόλφο και της ράφτρας Μιμής, από την πρώτη τους συνάντηση, μέχρι τον θάνατο της κοπέλας από φυματίωση. Πρόκειται για ένα λυρικό έργο σε τέσσερις εικόνες, το οποίο βασίζεται  στη νουβέλα «Σκηνές από την μποέμικη ζωή» του Ανρύ Μυρζέρ και στο θεατρικό «H μποέμικη ζωή», το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαρριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα.

Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημά του, η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος του ψύχους και του θανάτου διατρέχει τα πάντα, μέχρι  να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα  της Μιμής. Μόνη ελπίδα η Άνοιξη που, όμως, κάποιοι δε θα την προλάβουν.
Σε απόσταση αναπνοής από το κοινό

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Η “ Όπερα της βαλίτσας” παρουσιάζει την “Μποέμ” σαν μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δε θέλει να ανταγωνιστεί  την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με τη δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό.

Στην “Μποέμ”, η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου  και  της  μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση, σε απόσταση αναπνοής  από το κοινό».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, μουσική διδασκαλία - συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος, χορογραφία: Διονύσης Τσαφταρίδης, φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης, καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι: Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής. Διανομή: Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος, Μιμή: Άννα Στυλιανάκη, Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός, Μουζέτα: Μαρία Κόκκα, Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κολλίνε: Θεόδωρος Μωραΐτης, Αλτσιντόρο: Τάσος Λαζάρου, Έρωτας – Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης.


 

Προτεινόμενα για εσάς