Τζον Βέρντον: «Το κακό κρύβεται κάτω από τον μανδύα του καλού…»

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 11:15
Ο «μάγος του αστυνομικού μυθιστορήματος», Τζον Βέρντον επιστρέφει με τις καινούριες περιπέτειες του ήρωα του, Ντέιβ Γκάρνεϊ.
A- A A+

Συμβουλεύοντάς μας να αφήσουμε τον Διάβολο ήσυχο, ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Τζον Βέρντον επισκέπτεται τη χώρα μας και μας μιλά για το νέο του βιβλίο.

Μετά τα «Σκέψου έναν αριθμό» και «Κράτα τα μάτια σου κλειστά», τα οποία έγιναν μπεστ σέλερ σε 28 χώρες, ο «μάγος του αστυνομικού μυθιστορήματος» επιστρέφει με τις καινούριες περιπέτειες του ήρωα του, Ντέιβ Γκάρνεϊ, του ντετέκτιβ με τις περισσότερες διακρίσεις στην ιστορία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ξετυλίγονται στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Άσε τον Διάβολο ήσυχο» (πρωτότυπος τίτλος «Let the Devil sleep»), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Παρουσιάζοντας ο ίδιος το βιβλίο του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – στις 14 και 16 Μαΐου, αντίστοιχα -  και αποκαλύπτοντας τα μυστικά της τέχνης του στη διάλεξη με θέμα: «Παραπλάνηση, αποκάλυψη και το αστυνομικό μυθιστόρημα»,  στις 17 Μαΐου στο κολλέγιο  DEREE, ο Τζον Βέρντον μάς μιλά για το καινούριο δημιούργημά του και για την κρυψώνα του κακού.

Τι αντιπροσωπεύει για σας ο χαρακτήρας του Ντέιβ Γκάρνεϊ;

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

O Ντέιβ είναι ένας άνθρωπος που δεν ησυχάζει ποτέ. Πάντα σκέφτεται, πάντα αναζητεί. Οι μοναδικές περίοδοι ηρεμίας που διανύει, είναι όταν αναζητεί τη λύση σε ένα μυστήριο, όταν σχηματίζει κομμάτι κομμάτι το παζλ ενός εγκλήματος. Αλλά η ίδια η λύση, η απάντηση στο αίνιγμα, δεν του προσφέρει ικανοποίηση για πολύ. Σε λίγο, θα αναζητήσει το επόμενο μυστήριο, το επόμενο παζλ.

Είναι  εθισμένος στο “κυνήγι”, στην αναζήτηση, στη διαδικασία αποκάλυψης των στοιχείων, της διασταύρωσης μεταξύ τους και της επίλυσης του αινίγματος. Αυτό είναι η εμμονή του. Αυτό δίνει στη ζωή του κατεύθυνση και ενέργεια, για να συνεχίσει. Αλλά δεν είναι πολύ καλός με τη διαχείριση των συναισθημάτων. Είναι το στοιχείο της προσωπικότητάς του, που τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο άνετα. Τα αισθήματα του Ντέιβ, πάντα κρύβονται μέσα  σε ένα “κέλυφος” λογικής ανάλυσης. Κατά κάποιον τρόπο, ο Ντέιβ Γκάρνεϊ αντιπροσωπεύει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία, τα υπέρ και τα κατά μιας υπερ-αναλυτικής και εγκεφαλικής προσέγγισης της ζωής. 

Τι αναζητεί σε αυτήν τη φάση της ζωής του;

Προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ταιριάξει το ποιος είναι με το που βρίσκεται, που “στέκεται” αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή. Η εσωτερική του προσέγγιση για τη ζωή, η αίσθηση ταυτότητας και οι ανθρώπινες αξίες του έχουν υποστεί μεγάλη πίεση από τις νέες συνθήκες που βιώνει: έχει βγει πρόσφατα στη σύνταξη και έχει αποσυρθεί σε μία ορεινή περιοχή, χωρίς πραγματικά συγκεκριμένο σκοπό ή στόχο στη ζωή του. Επίσης, βιώνει την πίεση από τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες, που έχει από εκείνον η γυναίκα του, Μάντλεν. Οπότε, προσπαθεί να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα και, ταυτόχρονα, να σώσει τον γάμο του.   

Ποια βαθύτερα θέματα πραγματεύεται το βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο, όπως και τα δύο προηγούμενα της σειράς, αλλά και το τέταρτο βιβλίο μου που τώρα ολοκληρώνω, αναφέρονται στον “τρόμο του εγωισμού” ή - αν το προτιμάτε - στις τρομακτικές συνέπειες του εγωισμού. Στο πως το ασυγκράτητο, άμετρο και με οποιοδήποτε κόστος κυνήγι της ευτυχίας ή της επιθυμίας πάντα οδηγεί στη δυστυχία και την καταστροφή. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πάλη στη ζωή συντελείται ανάμεσα στην προσωπική επιθυμία και την ενσυναίσθηση  για τον άλλο άνθρωπο. Και αυτό είναι το θέμα, για το οποίο προσπαθώ να γράψω.

Ποια είναι η πιο ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σας;

Η δική μου “σχιζοφρένεια” και η ιδιοφυία της γυναίκας μου.

Ποια στοιχεία της τέχνης – τεχνικής σας θεωρείτε ότι προσελκύουν περισσότερο τους αναγνώστες;

Το μόνο που γνωρίζω, είναι αυτό που μου λένε οι αναγνώστες. Τους αρέσει ο τρόπος που τα βιβλία μου συνδυάζουν τη γρήγορη πλοκή, τους ζωντανούς χαρακτήρες και τα ενδιαφέροντα θέματα ανθρώπινων σχέσεων. 

Στη σύγχρονη εποχή μας, πού και πόσο καλά κρύβεται το κακό;

Το κακό, σήμερα,  κρύβεται κάτω από τον μανδύα του καλού. Όσο πιο μεγάλος ο τρόμος, τόσο πιο μεγάλη και η ηθική υπεροψία στην εξήγησή του. Πόσο καλά λειτουργεί αυτό σήμερα; Υποθέτω όσο καλά λειτουργούσε πάντα… .

Τελικά, ο Διάβολος κοιμάται ποτέ;

Όχι.

Πληροφορίες

Παρουσίαση βιβλίου: Αθήνα: Τρίτη 14 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα: κατάστημα Public, Καραγεώργη Σερβίας 1 -  πλατεία Συντάγματος, τηλ.: 210 3246210, Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα: κατάστημα Public, Τσιμισκή 24 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 227288. Διάλεξη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Παρασκευή 17 Μαΐου, στις  6 το απόγευμα: κολλέγιο  DEREE (βιβλιοθήκη), Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή - Αθήνα, τηλ.: 210 6009800 (εσωτερικό: 1109). Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς